V junijskem odprtem pismu je Širca poudarila, da je nesprejemljivo, da je prav program ARS, ki ima tudi v zakonu opredeljen poseben status, ob povečanih obveznostih utrpel pomenljivo znižanje sredstev.

Da so problemi vse večji, ne le opažajo, temveč doživljajo sami zaposleni in odgovorni na programu ARS, ki jih je vodstvo te dni umaknilo, zamenjalo oziroma odstranilo z dosedanjih položajev. Po informacijah stranke Zares so bili umaknjeni prav tisti uredniki, ki so se izpostavili v javnosti oziroma na sejah nacionalnega sveta za kulturo (NSK).

"Verjamem, da se bodo najnovejše kadrovske spremembe uredile tako, da s tem ne bomo prizadeti poslušalci in poslušalke, zaposleni, pa tudi ugled in poslanstvo javnega zavoda. Če gre le za slabo komunikacijo med vodstvom in strokovnimi sodelavci - kot je bilo rečeno na seji NSK, so problemi gotovo rešljivi. Če pa gre za šikaniranje oziroma za izvajanje pritiskov na novinarje in odgovorne ali za težnje po zmanjševanju kulturnih in drugih programov s področja humanistike, pa je problem mnogo večji in zahteva takojšnje ukrepanje," je še zapisala Širca.