Solženicinovi ženi Nataliji, ki je skupaj s sinovi in vnuki stala ob krsti, je sožalje izrazil tudi ruski premier Vladimir Putin.

Žalujoči so brali Solženicinove knjige, prvič objavljene v šestdesetih in sedemdesetih letih. Solženicinova trilogija Arhipelag Gulag, ki je izšel leta 1973, je šokirala sovjetsko elito, pomagala uničiti podporo sovjetskemu eksperimentu na Zahodu in navdihnila mnoge disidente izven tedanje komunistične Sovjetske zveze.

20 let v izgnanstvu

Pisatelj je 20 let preživel v izgnanstvu, in sicer po izgonu iz države leta 1974. Večjih simpatij tistih, ki so se nostalgično spominjali komunističnega obdobja, ni bil deležen. Solženicin se je v svojih idejah oddaljil tudi od liberalnih reformatorjev; podpiral pa je Putinove napore in demokratične reforme.

Za Ruse je danes Solženicin pomemben lik iz preteklega obdobja oziroma človek, čigar zapuščina je trnova in zapletena prav tako kot njegova osebnost.

Solženicina, ki je umrl na svojem domu v starosti 89 let zaradi kronične srčne bolezni, bodo z vsemi državniškimi častmi pokopali v sredo v moskovskem Donskem samostanu.