Raziskava IUCN je pokazala, da je od 634 priznanih vrst primatov 11 odstotkov tistih, ki so v kritični skupini ogroženih živalskih vrst, 22 odstotkov jih je ogroženih, 15 odstotkov pa ranljivih. Vzroki ogroženosti primatov so med drugim požiganje in krčenje tropskih gozdov, nezakonita trgovina z živalmi in lov.

Predsednik Mednarodne unije za ohranitev narave Russell Mittermeier je dejal, da je krčenje tropskih gozdov na prvem mestu krivcev za ogroženost opic in drugih vrst primatov. Poleg požiganja in krčenja gozdov pa problem postaja tudi lov, predvsem na področjih, ki so zaščitena in namenjena ogroženim vrstam primatov. Russell meni, da večina primatov izumira prav zaradi posledic načrtnega ubijanja.

V Aziji se nahaja kar pet držav, kjer primatom najbolj grozi izumrtje. Prva država na seznamu je Kambodža, kjer je ogroženih kar 90 odstotkov vrst, sledi ji Vietnam s 86 odstotkov, Indonezija s 84 odstotki, Laos s 83 in Kitajska z 79 odstotki.

Napori za ohranitev narave in živalskih vrst pa so v neki meri vseeno prinesli dobre rezultate. Slednji je tudi črtanje gorskih goril s seznama ogroženih vrst, saj so se začele uspešno razmnoževati. V Braziliji pa so uspeli rešiti dve vrsti tamarink, za katere so bili prepričani, da bosta izumrli.