Nekaj udeležencev odprave je pod seboj pokopal del ledu, ki je odlomil z gore in med drsenjem poškodoval varovalne vrvi ter skupino alpinistov ločil med sabo. Vodja odprave Wilco van Rooijen je za Reuters dejal, da so ljudje panično tekli proti vznožju gore in zavili s poti, zato se je del skupine zgubil na gori.

Van Rooijen je eden izmed dveh udeležencev odprave, ki so ga med reševalno akcijo uspeli rešiti z gore s helikopterjem. Preživeli alpinist je na gori brez spalne vreče, hrane in vode preživel kar dve noči. Van Rooijen, ki se je na K2 odpravljal že tretjič, je dejal, da ostali člani odprave niso uslišali njegovih prošenj naj se pomirijo. „Hoteli so vzeti mojo kisikovo bombo in vrv. Vsak je skrbel samo zase in še vedno ne razumem, zakaj niso ostali v skupini,“ je še dodal.

Van Rooijen je med drugim tudi podvomil v pravilnost odločitev svojih soplezalcev. Po njegovem mnenju je bila varovalna vrv postavljena napačno, prav tako pa so se nekatere skupine proti vrhu odpravile po 8. uri zjutraj, kar bi pomenilo, da bi se v tabor morale vrniti ponoči.

Letošnja nesreča, ki je vzela življenje enajstim alpinistom, je ena izmed najbolj krvavih na gori K2 po letu 1986.