Spolne težave moških so veliko bolj prikrite od ženskih, vendar ne toliko zaradi znakov in posledic kot zaradi prepričanosti moškega spola, da je pravzaprav nemogoče, da bi jih mučila kakršnakoli bolezen, povezana z njihovim spolnim udom.

Prav zato se tudi zelo neradi zatečejo po nasvet in si poiščejo ustrezno strokovno pomoč. Vendar težave vseeno obstajajo, prizadanejo pa tako nosilca bolezni, kakor tudi partnerja, zvezo in nenazadnje tudi samo kvaliteto (spolnega) življenja.

Poglejmo si zato eno izmed spolnih bolezni moških, ki zna prav neprijetno zagreniti seksualno življenje. Govora je o Peyronijevi bolezni.

Kaj je Peyronijeva bolezen in kako nastane?

Peyronijeva bolezen je neprijetno in neželeno krivljenje uda pri erekciji, zaradi katerega moški ne morejo imeti spolnih odnosov. V ovojnici brecilnih teles začnejo nastajati zatrdline, ki jih največkrat povzročijo majhne poškodbe tkiva v penisu. Te poškodbe so ponavadi posledica nezaželenih pripetljajev med erekcijo, spolnim odnosom, pospravljanjem penisa v hlače, ko je peins še v trdnem stanju, ipd. Poškodovano tkivo ni sposobno akumulirati krvi, zato se ne širi in povzroči, da se penis ukrvi.

Kateri so znaki Peyronijeve bolezni?

Zgodnji znanilec bolezni so boleče erekcije, včasih pa se bolečina pojavi še pred ukrivljenostjo. Moškim se pogosto zgodi, da gredo zvečer spat z zdravim penisom, naslednje jutro pa se jim ud pri erekciji tako močno krivi in zvija, da ne morejo imeti spolnih odnosov.

Kako huda je lahko bolezen?

Spolni ud lahko pri erekciji postane zvit kakor odpirač za plutovinaste zamaške - to je najhujša faza. Včasih pa je ukrivljenost komaj opazna in ne daje večjega razloga za skrb, saj ne vpliva na sposobnost moškega za spolni odnos.

Kako zdravimo Peyronijevo bolezen?

V zelo blagih primerih bolečina in ukrivljenost, ki jo povzroča bolezen, mineta sami v roku dveh do treh mesecev, največkrat pa krivino penisa zdravijo z injekcijami v zatrdlino. Dobro sredstvo naj bi bilo tudi uživanje vitamina E in kreme, k jih predpiše zdravnik. V nekaterih primerih pa prizadeto tkivo odstranijo operativno, ki lahko privede do nekaterih zapletov: z operacijo lahko moški na primer izgubi sposobnost erekcije. V redkih primerih je potrebno vstaviti protezo. Sicer pa gre pri večini pacientov za rutinski poseg, po katerem gre lahko bolnik še isti dan domov, njegov spolni ud pa začne normalno funkcionirati že po 6 do 8-ih tednih.

Vsekakor pa se v vseh stopnjah bolezni priporoča obisk osebnega zdravnika, ki vas bo napotil k urologu in vam s strokovnim znanjem pomagal uspešno ozdraviti pridobljeno nevšečno bolezen. Peyronijeva bolezen sicer doleti 2 odstotka moških.

Več o tem si preberite na www.sexation.info