Junakov tudi pred štirimi leti ni manjkalo, svojevrsten rekord pa je postavil Michael Phelps. Osvojil je osem kolajn, od tega šest zlatih in dve bronasti, in se izenačil z ruskim telovadcem Aleksandrom Ditjatinom, ki mu je isti dosežek uspel leta 1980 v Moskvi, a je osvojil zgolj tri prva mesta. Phelps je dosegel tudi svetovni rekord na 400 mešano, v primeru rekordnih sedmih zlatih kolajn, ki jih je na enih olimpijskih igrah osvojil le Mark Spitz, pa bi dobil milijon dolarjev denarnega bonusa od svojega sponzorja. Letos bo imel še eno priložnost, kajti v primeru rekordnega dosežka so mu ponovno obljubili enako nagrado. Eden atletskih junakov je bil Hicham El Guerrouj, ki je zmagal na 1500 in 5000 metrov, dva naslova pa je s prvima mestoma na 800 in 1500 metrov osvojila tudi Britanka Kelly Holmes.

Eden rekordov je uspel nemški kajakašici na mirnih vodah Birgit Fischer. Bila je olimpijska prvakinja na 500 metrov v štirisedu (K-4) in na isti razdalji v dvosedu (K-2). Kot prva športnica je osvojila kolajne na šestih igrah zapored in vsaj dve na petih zapored. V moštvenih športih so imeli ogromno uspeha Argentinci. Bili so olimpijski prvaki tako v nogometu kot v košarki. Na nogometnem turnirju so v finalu premagali Paragvaj in na vsem tekmovanju niso dobili niti enega gola, razliko v danih in prejetih zadetkih so imeli 17:0. Košarkarski prvaki so postali, potem ko so v finalu premagali Litvo, ki je bila v polfinalu boljša od prvih favoritov Američanov. Ti so domov odšli z bronasto kolajno. V moškem delu teniškega turnirja je nekoliko presenetljivo prevladoval Čile, ki je bil po zaslugi Nicolasa Massuja (dvakrat zlato) in Fernanda Gonzaleza (zlato med dvojicami in bron med posamezniki) najuspešnejša država. Pri posameznicah je zmagala Justine Henin, medtem ko sta bila razočarana prva nosilca Roger Federer in Andy Roddick, ki se nista vmešala v boj za kolajne.

Za škandal sta poskrbela grška atleta, olimpijski prvak na 200 metrov iz leta 2000 v Sydneyu Konstantinos Kenteris in podprvakinja z istih iger na 100 metrov Ekaterini Thanou. Grka nista prišla na dopinški test. Svoje dejanje sta skušala opravičiti tako, da sta zaigrala nesrečo z motorjem in na ta način želela pridobiti nekaj časa pred testom. Njuno ukano so pri MOK spregledali in grška aduta za kolajno izključili z olimpijskih iger.