V tekmovalnem programu festivala je bil na sporedu tudi film Metoda Pevca Estrellita - pesem za domov, ki je prejel nagrado Amnesty International; tričlanska žirija, ki so jo sestavljali Dušan Miljuš, novinar hrvaškega dnevnika Jutarnji list, Nataša Senjanović, filmska kritičarka, in Ferdi Haliti, predsednik Sveta Romov mesta Pulj, je v utemeljitvi nagrade zapisala, da Estrellita "govori o predsodkih brez obsojanja tistih, ki jih prenašajo, ampak se namesto tega potrudi razumeti njihove postopke".

V programih motovunskega festivala so bili letos prikazani kar štirje slovenski filmi - poleg Estrellite še L kot ljubezen Janje Glogovac (v spremljevalnem programu), v spomin lani preminulemu režiserju Franciju Slaku so prikazali njegov zadnji film Kakor v nebesih, tako na zemlji, v čast predsednice žirije Milene Zupančič pa Vdovstvo Karoline Žašler Matjaža Klopčiča. Prikazan je bil tudi film Svet je velik in rešitev se skriva za vogalom režiserja Stefana Komandareva, ki je nastal v bolgarsko-nemško-slovenski koprodukciji.

V glavnem programu motovunskega festivala je bilo na sporedu 28 filmov, med njimi britanski Človek na žici Jamesa Marsha, češki Movie Iva Trajkova, jordansko-nemška Reciklaža Mahmuda Al Massada, avstrijska Revanša Goetza Spielmanna, mehiška Tiha svetloba Carlosa Reydegasa, japonsko Zatočišče Izuruja Kumasake idr. Poseben program je bil namenjen 100-letnici ruskega filma in je prikazal znamenita dela, kot so Kinopravde Dzige Vertova, Eisensteinovo Stavko, Nenavadne dogodivščine gospoda Westa v deželi boljševikov Leva Kulešova, Čapajev bratov Vasilev idr.