Oba sta osumljena storitve dveh kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem podkupnin v obdobju med januarjem 2004 in februarjem 2007, Riedla pa finski organi pregona sumijo tudi industrijske špijonaže.

Je imela Patria vohuna v Steyrju?

Po dostopnih podatkih je finska policija zahtevo za pridržanje tamkajšnjemu sodišču poslala 10. julija, to pa jo je odobrilo štiri dni kasneje. Inšpektor finskega nacionalnega preiskovalnega urada Markus Terenius, ki trenutno vodi preiskavo, povezano s Slovenijo, včeraj za Dnevnik ni ne potrdil ne zanikal naših informacij, da so Finci že pred dvema tednoma o nalogu obvestili slovenske preiskovalne organe. Prav tako "ni želel komentirati" navedb, da so finski preiskovalci slovenskim kolegom že pred dnevi posredovali tudi seznam oseb, ki jih v poslu s Patrio sumijo prejemanja podkupnin, na katerem naj bi bili tudi državljani Slovenije.

Ob tem velja spomniti, da so finski preiskovalci zahtevo za pridržanje na sodišče vložili istega dne, ko so zaradi domnevnega podkupovanja podaljšali pripor Heikku Hulkkonenu, izvršnemu podpredsedniku družbe Patria Vehicles. Obenem so istega dne iz pripora izpustili še enega uslužbenca Patrie, ki so ga skupaj s Hulkkonenom aretirali 6. julija. V priporu je sicer že od maja tudi Reijo Niittynen, predstavnik Patrie za Slovenijo. Več neuradnih virov nam je potrdilo, da je tudi Hulkkonen osumljen industrijske špijonaže.

Po neuradnih informacijah iz finskih virov preiskovalci sumijo, da naj bi Hulkkonen prek osebe blizu vrhov Steyrja pridobival zaupne informacije iz družbe, ki je bila največji konkurent Patrie na razpisih v Sloveniji, na Hrvaškem, Češkem in Portugalskem. Kot je znano, je Steyr s Sistemsko tehniko sodeloval pri izdelavi oklepnikov krpan, ki jih je slovenska družba pred dvema letoma neuspešno prijavila na razpis ministrstva za obrambo za dobavo osemkolesnih lahkih oklepnikov.

Neznana Wolfova vloga

Opozoriti velja, da je Sistemska tehnika licenco za izdelavo osemkolesnikov od Steyrja dobila konec leta 2003, finski preiskovalci pa so Wolfa in Riedla preiskovali za obdobje od januarja 2004 do februarja lani. Kot je znano, je ministrstvo za obrambo sklep o začetku postopka oddaje posla s Patrio izdalo jeseni 2005, ponudbi Fincev in Sistemske tehnike pa je odprlo aprila 2006.

Za zdaj ni znano, kakšna je bila vloga Wolfa v poslu s Patrio in ali je 68-letni graški podjetnik skrbel za zvezo med ljudmi iz Patrie in domnevnim vohunom iz Steyrja. Prav tako ostaja neznanka, ali in s katerimi slovenskimi državljani, vpletenimi v posel s Patriami, je morebiti sodeloval Wolf.

Walterja Wolfa, ki po javno dostopnih podatkih stalno prebiva v Švici, se je sicer v zadnjih dveh desetletjih nekajkrat javno omenjalo v povezavi z domačimi orožarskimi posli. Tako naj bi po poročanju Mladine že novembra 1992 organiziral obisk delegacije logistične uprave ministrstva za obrambo, ki jo je takrat vodil Jože Zagožen, danes predsednik nadzornega sveta Gorenja, ki izdeluje Patriine oklepnike, v Izraelu. Wolf naj bi v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja tako ali drugače sodeloval z več orožarskimi podjetji, ki so kasneje tudi poslovala s slovenskimi vladami, med njimi tudi z izraelskim Elbitom. Ta bo sicer Patrii v poslu s slovenskimi oklepniki dobavil daljinsko vodene oborožitvene postaje, ki so vredne 40 milijonov ameriških dolarjev.