Da novinarski standardi nezadržno padajo, so mnogi medijski profesionalci trdili že pred desetletjem in več. Takrat so nas zmerjali s tradicionalisti in nam svetovali, naj se prilagodimo situaciji - ki da jo diktira trg -, sicer nas bo povozil čas. Toda poglejmo na stvari drugače. Morda pa sploh ni bil trg tisti, ki je kaj diktiral? Trg, v Sloveniji? Dajte no, situacijo na slovenskem medijskem trgu diktira politika - pa naj sta njena eksponenta direktno absolutistični Janša ali pa Šrot. Slednji se tako ali tako le dela poslovneža, v resnici pa je politik.

Kadarkoli se politika dotakne medijev, standardi padejo. Poglejte, kaj so naredili z Delom. Vlada se je tako dolgo vmešavala v uredniško in poslovno politiko, da jim ga je nazadnje speljala neka druga vlada - to pač slučajno vodi neki "hmeljar", ki gleda na cajtenge tako kot na pivo, na katero je mogoče štancati lastne večstavčne izjave. Poglejte, kaj so naredili z RTV Slovenija. Nihče pri zdravi pameti ne more trditi, da se programi izboljšujejo. Grims je poskrbel kvečjemu za to, da se je politična tehtnica nagnila na drugo stran - kar pa je dosežek, ki si ga lahko on in Možina in fanatiki pred malimi ekrani, ki jim politična uravnoteženost pomeni več kot kulturna, nekam zataknejo.

Naj navedem svež primer: Odmevi so oddaja, ki zna problemsko osvetliti tudi kisle kumarice. Tako so to sredo postregli z razkritjem dokumentov iz arhiva CK ZKS. Zapisniki partijskih sestankov pričajo, da je ključno vlogo pri obvladovanju medijev leta 1969 igral Milan Kučan. Nekoč je recimo predlagal, da bi novinarje in urednike - ki da "za vsako stvar hočejo žegen, pa jim ga nihče ne dá" - komunisti morali pogosteje vabiti na pogovore, da bi jim pojasnili svoja stališča. Leta 1974 pa sta Kučan in Milan Potrč na kraju svog izlaganja podvukla, da bi ZKS morala "intenzivirati delo s celotnim časnikarskim aktivom".

Voditelj je rekel, da je objava dokumentov "ekskluzivna". To si lahko razlagamo na dva načina: da ima TVS privilegiran dostop do informacij, ki bi jih vlada in njeni somišljeniki želeli spraviti v obtok, ali pa so med vsemi mediji samo oni taki cepci, da stare dokumente objavljajo kot aktualne novice. Zelo verjetno je, da je tedanja televizija objavljala poročila s prav teh sestankov. Naj raje pobrskajo po svojih lastnih arhivih. Nobenega razloga nimajo, da bi vrteli arhivska poročila samo iz let 1990/91. Če bi kdaj prikazovali tudi starejše TV Dnevnike - seveda brez tega otročjega, revanšističnega, lustracijskega, podtikovalskega, antikomunistično senzacionalističnega spina -, bi na slovensko polpreteklo zgodovino upravičeno gledali spravljiveje, ne pa da padajo na finte, češ, kaj se zdaj ta Kučan ali kdorkoli gre.

Le štirinajst dni nazaj sem Janšo okarakteriziral kot človeka, ki je "obseden s pravico, pravičnostjo, poštenostjo", in da gre tej vladi v bistvu za "moralno lustracijo Slovenije". Res je, dobro so nam to podtaknili! Kar je bila pred desetletji trivialna samoumevnost neumnega političnega sistema, v kakršnem smo živeli - nad katerim se večina sploh ni pritoževala, danes pa se ji po njem celo toži -, je danes napihnjeno v velikanski moralni problem. Kar je bilo vsa ta leta zgolj problem novinarskega profesionalizma, je danes napihnjeno v velikanski moralni problem. Give me a break!

In da bi ta problem rešili, so pripravljeni razrušiti vse, kar so profesionalci gradili leta in leta, desetletja. Novinarskih standardov ne uničuje trg. Ne v Sloveniji. Uničuje jih politika. Saj trga sploh ni več! Namesto trga imamo le še primitiven ring najbolj iznajdljivih, ki poneumljenim množicam ponujajo v branje nove in nove zvitke toaletnega papirja.

Če bi trg obstajal, bi vedeli, da vsak toaletni papir še ni časopis. Po zaslugi politike - in to konkretno aktualne vlade, da ne bo pomote -, ki je trg dokončno ukinila, pa tega ne vemo več. Bedak iz sosednje vasi ne loči več toaletnega papirja od časopisa, meni je pa počasi že vseeno. In le zakaj mi ne bi bilo? Saj lahko tudi na toaletnem papirju berem Draga Jančarja! Kot v vseh stvareh je tudi v njegovih analizah medijske situacije zrno resnice. Toda da to objavlja na zvitku toaletnega papirja, je ultimativna bizarnost, ki govori o tem, da so nekateri ljudje za pravico pripravljeni žrtvovati tudi pamet.