"Ne gre le za oznako kraja, gre za oznako za vso občino, ki je zibelka čebelarstva in slovenske kulture. Gre za interes občine, pa tudi za interes vse Gorenjske in nenazadnje Slovenije. Na Dars smo poslali prošnjo, da bi na table, ki označujejo izvoz iz avtoceste, napisali tudi Žirovnica, a so nam odgovorili, da to ni možno, ker tega pač ne predvideva lokacijski načrt. Tako zdaj kot župan vabim vse, da pridejo k nam, v mirno oazo sredi Gorenjske, za katero ne bo vedel nihče," je razočaran žirovniški župan Leopold Pogačar.

Usmerjevalno tablo si je "zaslužila" Vrba, te dni na začasnem izvozu sicer tudi Žirovnica, a bo znak po jesenskem odprtju tega dela gorenjske avtoceste skupaj z začasnim izvozom izginil. Je pa zanimivo, da je na tabli ob avtocesti možno prebrati, koliko je še do Spodnjih Gorij. Gre za najmlajšo in najmanjšo gorenjsko občino, ki se je "odcepila" od Bleda...

V Žirovnici pa navkljub razočaranju glede usmerjevalne table pri razvoju občine ne sedijo križem rok. Prihodnje leto bodo začeli graditi novo športno dvorano na mestu sedanje telovadnice ob osnovni šoli. Projekt je vreden 3,7 milijona evrov, država je na zadnjem razpisu občini že namenila 200.000 evrov za opremo, želijo si še evropskega denarja in državnega za samo gradnjo. Tudi za kanalizacijo so bili že drugič zapored uspešni na državnih razpisih, letos z milijonskim vložkom za Breznico, Vrbo in povezovalni kanal do radovljiške čistilne naprave. "Res smo uspešni pri pridobivanju državnega in evropskega denarja, očitno znamo pripraviti dobre projekte," je s sodelavci zadovoljen župan Leopold Pogačar, ki pa mora v prihodnjih mesecih streti še dva zelo trda oreha.

Prvi je nesoglasje s kranjskim Zavodom za spomeniško varstvo, ki nasprotuje občinskim načrtom za gradnjo obvoznice mimo Vrbe (promet zdaj teče po dvorišču Prešernove hiše) in predlaga drugo rešitev, ki pa za občane ni sprejemljiva.

Druga težava pa je nova gorenjska civilna iniciativa, ki nasprotuje gradnji sedmih večstanovanjskih hiš v Rodinah, češ da kraj ni pripravljen na nove "prišleke". "Sam gradnjo podpiram, saj pomeni razvoj in širjenje občine. Šlo bo namreč za luksuzna in tudi precej draga stanovanja z podzemnimi garažami. Občina se bo na vsak način prilagodila širitvi tudi s posodobitvijo infrastrukture, tako da so bojazni nekaterih prebivalcev res odveč," je pojasnil Leopold Pogačar. Očitno bodo tisti, ki vedo, kaj hočejo in kam prihajajo ter imajo za to tudi dovolj pod palcem, Žirovnico navkljub slabim oznakam na avtocesti vseeno našli.