Skrbno načrtovani napadi

Na različnih koncih starega mesta, na vzhodnem bregu reke Sabarmati, kjer pretežno živi muslimanska manjšina, je ob natančno izbranem času - ko so bili bazarji in ulice najbolj polni - eksplodiralo šestnajst bomb. Nekatere so bile nameščene na kolesih, druge podtaknjene v povsod prisotnih posodah za hrano, v katerih številni uslužbenci vsak dan prejemajo obroke. Najbolj uničujoče izmed bomb so s časovnim zamikom eksplodirale v bližini dveh največjih javnih bolnišnic. Da bi povzročile kar največjo škodo, so bile uglašene s prihodom ranjencev z območij preostalih napadov. Policija je po napadih v mestu deaktivirala še tri neeksplodirane bombe.

"Teroristi bijejo vojno proti Indiji. Pripravljeni moramo biti na dolgo vojno proti njim," je po eksplozijah izjavil ministrski predsednik zvezne države Gudžarat Narendra Modi. Po njegovem mnenju za napadi na različnih koncih države, ki so si med seboj zelo podobni, stoji ena sama teroristična organizacija.

Indijska zvezna država Gudžarat "slovi" po pogromih muslimanskega prebivalstva leta 2002, ko je hindujska drhal na zverinski način umorila vsaj 2500 ljudi. Razseljenih je bilo 150.000 oseb. Pri organizaciji nemirov in kasnejšem prikritju zločinov so, kar so pokazale številne raziskave novinarjev in aktivistov, izdatno pomagale lokalne oblasti iz vrst stranke hindujskih nacionalistov BJP, ki v boju za oblast v relativno bogati zvezni državi igra na karto verskih čustev večinskega hindujskega prebivalstva in njegove ogroženosti od muslimanske manjšine. Strategija polarizacije je radikalni kliki v BJP, ki jo vodi Narendra Modi, prinesla že tri zaporedne mandate.

Policija razen običajnih sumov, da za petkovimi in sobotnimi napadi stoji katera izmed islamskih terorističnih skupin s sedežem v Pakistanu ali Bangladešu, ni podala nobenih drugih podatkov o krivcih. Nekatere TV-postaje so sporočile, da so prejele obvestilo malo znane organizacije po imenu Indijski mudžahidi, ki je na podoben način prevzela odgovornost za nedavne napade v mestu Džaipur, v katerih je umrlo 63 ljudi.

Mnoga ugibanja, kdo stoji za napadi

Nekateri analitiki opozarjajo na izkoriščanje terorističnih napadov v politične namene polarizacije in širjenja protimuslimanske mržnje. Bombne eksplozije, za katere so okrivili islamske skrajneže, ki jih niso nikoli privedli pred roko pravice, neposredno pomagajo volilnim uspehom hindujskih nacionalistov. Je ob dejstvu obstoja nekaterih primerov aktivnosti hindujskih terorističnih skupin, ki so bile s pomočjo oblasti po hitrem postopku prikrite, mogoče špekulirati o odgovornosti hindujskih skrajnežev za nekatere izmed bombnih napadov v občutljivih, religiozno mešanih okoljih, se sprašujejo analitiki.

Tako v Radžastanu s prestolnico Džaipur, kot v Bangaloru, glavnem mestu zvezne države Karnataka, in Gudžaratu je na oblasti BJP.

Se je Narendra Modi v zvezi s sobotnimi napadi zagovoril v pomenljivo protislovje, ko je potožil: "Sovražniki države so prelili kri v deželi Mahatme Gandija?" Gudžarat je v resnici rojstni kraj in prebivališče velikega mirovnika, toda Gandija je ustrelil hindujski nacionalist Nathuram Godse.