Tek tekov v naših gorah z 297 tekači je Daneji Grandovec in Simonu Aliču, tretjima v absolutni razvrstitvi, prinesel tudi državne naslove. "Tam kjer je Papež, tam je sonce," se je ob prihodu prvih tekačev na Grintovec (2558 m) šalil Dušan Papež, z ženo Miro glavni organizator teka. Še ob jutranji nevihti tik pred štartom so bili prireditelji z gorskimi reševalci pred težko odločitvijo, ali tekače spustiti do vrha. Na teku pa so imeli tekači še največ težav na razgibanem terenu nad Kokrškim sedlom. Drseče skale in blato so odnesle rekordne čase.

"Wyattov čas 1,15:43 je dosežek tekača posebnega 'kalibra'. Če bi bila konkurenca in ne bi tako zelo drselo, bi zmogel tja do 1,17, " je priznal Rickey Gates, ki se je s svojo avanturo takoj prikupil tekačem. Pod Grintavec je prišel s teka na Grossglockner (četrti za Wyattom in Gaiardom, ki sta na Grintovcu zmagala v preteklih letih), in to s kolesom, ki bi ga ocenili na 50 evrov. Sedaj se s starodobnikom odpravlja na nadaljevanje turneje po Evropi - v Avstrijo, na Norveško, na svetovno prvenstvo v Crans Montano, kjer bi rad bil med deseterico in za konec še na Šmarno goro. "V Sloveniji sem že bil v času študija, pri vinogradnikih Kristančiču in Movii, a sem želel videti gore. Zares neverjeten tek," je opisal Gates, ki doma v Aspnu v Koloradu živi na nadmorski višini Grintovca in izkorišča "legalni doping" višinskega treninga, kot se je šalil.

Za Poljakom Andrzejem Dlugoszem sta Alič in povratnik po dolgotrajni poškodbi Peter Lamovec o prvaku obračunala šele v zadnjih dolgih 100 metrih. "Petra sem na sedlu kar počakal in se predal njegovemu ritmu. Ker je pot izbiral naravnost, je bilo težko, a sem imel na vrhu dovolj moči za finiš," je pojasnil Simon Alič, ki domačega kraljestva Grintovca ni predal že tretje leto zapored.

Drobcena Pichrtova, najboljša češka maratonka, je zmagala že četrtič. "To je bil šele moj drugi tek po težki poškodbi na kvalifikacijskem maratonu, ko sem si razbila koleno. Čeprav okrevanje še ni končano, se lepoti gora nisem mogla upreti. Še posebno na drsečih predelih sem zelo pazila," je za 750 evrov bogatejša čebljala Anna Pichrtova, ena najboljših gorskih tekačic na svetu, medtem ko so tekači opazili, da je skakljala iz skale na skalo kot gorska koza. Za njeno rojakinjo Ivano Sekyrovo, šesto na EP, je Daneja Grandovec v boju za naslov za 59 sekund prehitela reprezentančno kolegico Lucijo Krkoč. "Na Grintovec sem si prvič prečistila pljuča. Drugače, kot garati celo pot, na takem ekstremnem teku ne gre," je lepo opisala Mariborčanka, specialistka na 3000 metrov z zaprekami.