Zakaj je to tako pomembno, kakšna je razlika med kožo odraslih in otrok ter na kakšen način pravilno zaščitimo otroke pred soncem, smo povprašali dermatologinjo dr. Nastjo Lazar iz Zdravstvenega zavoda Dermoestetika Izola.

Spomin kože
Ali ste vedeli, da si koža lahko »zapomni« poškodbe iz otroštva? Dr. Lazarjeva pojasni: »Koža je organ, ki je pri otroku še tako rekoč nezrel. Otroška koža je tanka, zanjo pa je značilno predvsem to, da so kožne celice bolj polne vode, da se koža hitreje obnavlja, povrhnji poroženeli del pa je skoraj odsoten. Prav zaradi teh razlogov škodljivi UV-žarki dosežejo jedra celic in poškodujejo njihovo DNA-zasnovo. Posledice mogoče niso vidne takoj, se pa sčasoma pokažejo. Poškodbe kože v otroštvu so posebej škodljive prav zaradi hitrejše delitve kožnih celic v tem času. Govorimo o spominu kože, ki si poškodbe zapomni in jih z leti pokaže.«

Koža odraslih je prav tako občutljiva na sonce, vendar se nekatere spremembe na koži kot posledice sončenja lahko pokažejo zelo hitro. Še pred nekaj leti so za škodljive žarke veljali le UVB-žarki, dokazano škodljivi za kožo pa so tudi UVA-žarki. Slednji povzročajo zagorelost, saj spodbujajo melanocite v koži, da proizvajajo več melanina. Obarvanost je naša (delna) naravna zaščita pred UV-žarki. Poleg porjavele polti pa UVA-žarki pri odraslih povzročajo tudi gube, hiperpigmentirane in hipopigmentirane lise, starostne keratoze, kapilare in druge znake staranja kože.

Opekline v otroštvu povečajo tveganje za razvoj melanoma v odrasli dobi
Ugotovitve o povezavi med sončnimi opeklinami v otroštvu in kožnim rakom v odrasli dobi pa niso nove. Ameriški dermatologi so že v začetku 90. let preteklega stoletja začeli svariti javnost pred posledicami pretiranega sončenja in opeklin pri otrocih. Raziskave so namreč namigovale na dejstvo, da so opekline v otroštvu povezane s povečanim tveganjem za poznejši razvoj melanoma. Trditev je potrdil tudi dr. Perry Robins, predsednik ameriške Fundacije za boj proti raku. Novejše raziskave dokazujejo, da je tveganje za pojav melanoma veliko večje, če sončne opekline nastopijo v dobi adolescence, kot če nastopijo pozneje v življenju. Melanom je v skoraj dveh tretjinah primerov povezan z izpostavljanjem soncu – kar 80 odstotkov tega izpostavljanja pa se običajno odvije v otroštvu.

Pred soncem se morajo torej ravno tako kot otroci dosledno zaščititi tudi najstniki in mladostniki v zgodnjih dvajsetih letih. To najlažje dosežemo, če otroke že zgodaj naučimo, da se je treba pred soncem zaščititi. Pri tem pa je najučinkovitejši dober zgled starejših.

Odsvetovana uporaba krem za sončenje pri otrocih, mlajših od 6 mesecev
»Otroška koža nekje do 6 meseca starosti bolj prepušča v telo snovi prek kože, zato moramo biti previdni pri uporabi krem s snovmi, ki lahko prek krvnega obtoka delujejo na celoten organizem. Zato tudi velja, da se otrok do te starosti ne maže s kremami z zaščitnimi faktorji in da se jih ščiti le z izogibanjem izpostavljenosti neposrednim žarkom, predvsem primerno oblečene in pokrite s pokrivali,« poudarja dr. Lazarjeva.

Otroke lahko pred soncem učinkovito zaščitimo s primernimi oblačili, klobučkom ali s čepico s senčilom in sončnimi očali. Po starosti 6 mesecev jih lahko tudi namažemo s kremo ali z mlekom z zaščitnim faktorjem, ki ustreza tipu kože otroka. Otroci s svetlejšo kožo namreč potrebujejo višji zaščitni faktor kot tisti s pigmentirano.

Pravilna uporaba kreme z zaščitnim faktorjem
Zaščitne filtre v kremah za sončenje ločimo na kemične in fizikalne. Kemični absorbirajo UVB-žarke in se ob izpostavljenosti spremenijo, sčasoma pa postanejo neaktivni. Fizikalni filtri, nanešeni na kožo, pa odbijajo UVB- in UVA-žarke in se s časom ne spreminjajo. »Fizikalne filtre zadnje čase propagirajo kot varne za uporabo pri dojenčkih, česar pa osebno ne odobravam,« pove dr. Lazarjeva.
Kaj je SPF-stopnja in s kakšnim zaščitnim faktorjem moramo namazati otroke? »SPF-stopnja pomeni razmerje med časom izpostavljenosti soncu in pojavom opeklin. Številke od 15 do 50+ so zdaj v uporabi pri evropskih oznakah in so znak zaščite pred UVB-žarki, pred opeklinami. UVA v krogcu pa je oznaka za dodane filtre proti UVA-žarkom. Za otroke svetujemo SPF 30 in več.« Pomembno je, da kremo nanesemo vsaj 20 minut pred izpostavljanjem soncu. Tanek sloj kreme pa nežne otroške kože ne bo dovolj zavaroval. Kremo je treba izdatno nanesti; dr. Lazarjeva priporoča 2 mg kreme na kvadratni centimeter kože. Zaščitni sloj kreme zaradi različnih vzrokov po dveh urah izgubi učinkovitost. Vsaki dve uri moramo nanos kreme obnoviti, pri tem pa ne smemo pozabiti na uhlje, tilnik in na hrbtišča stopal.

Otrokom bomo naredili veliko dobrega, če jih že zgodaj naučimo zadrževanja v hladu ali globoki senci od 11.–16. ure. Senčnik na plaži nikakor ne šteje za primerno senco v najbolj vročih urah. Ta čas je bolje izkoristiti v notranjosti ohlajenih prostorov. Ravno tako je treba skrbeti, da se igram na soncu opoldne in po kosilu izognejo otroci v vrtcih in šolah.

Posledice izpostavljenosti soncu in vročini
Opekline ali rdečica pa niso edine posledice sončenja, ki lahko prizadenejo otroke. »Otroci poleg tega ob izpostavljenosti soncu in vročini lahko dehidrirajo, doživijo toplotni udar, organizem se ne zmore ohladiti in pojavi se sončarica z glavobolom, s slabostjo, z bruhanjem, vroča in suha koža, zmedenost,« pravi dr. Lazarjeva. V takih primerih se ljudje z otroki po pomoč obrnejo v urgentne ali turistične ambulante. Največkrat pomoč poiščejo zaradi opeklin, tj. pojava sončnih alergij in splošnih znakov pregretja. »Vse to je pravzaprav žalostno, saj se z zdravo pametjo in s preventivnimi ukrepi lepše preživi dopust,« še meni. »V svoji praksi pa se dnevno srečujem s posledicami prekomernega sončenja v primerjavi s kožo, ki se ni sončila. Kožo je potem treba spodbujati k regeneraciji in hidraciji; uporabljati je treba različne pomlajevalne postopke.«

Pripravimo se na počitnice
Ni pomembno, ali dopustujemo z otroki ali gredo otroci v kolonijo brez nas – poskrbeti moramo, da bodo na počitnice odšli pripravljeni na sonce. Naučimo jih, v katerih urah se je treba soncu izogibati, kako se pravilno namažejo z zaščitno kremo in kolikokrat je treba nanos obnoviti ter na katere dele telesa pri tem ne smejo pozabiti. Poskrbimo, da bodo imeli primerna poletna oblačila in pokrivala, ki jih bodo ščitila pred soncem. Nič ni narobe, če si za teden dni na soncu različne dodatke, kot so včasih predragi klobučki ali sončna očala, tudi izposodimo. Pri nakupu ali izposoji kreme za sončenje bodimo pozorni na SPF-faktor, ki mora biti vsaj 30 ali več. Otrok, mlajših od 6 mesecev, soncu ne izpostavljajmo, pri starejših otrocih pa opazujmo, kako se na sonce odzivajo. Ob sumu na alergijo, pregretje, sončarico in na podobne znake pretirane izpostavljenosti soncu otroka peljimo k zdravniku.

Emi Malačič