V društvu BH4 bodo s pomočjo pokroviteljev tudi letos omogočili letovanje osnovnošolskim otrokom, ki prihajajo iz okolice Mostarja in Prijedora (BiH). Na teh ruralnih področjih so otroci žrtve slabšega ekonomskega in socialnega položaja staršev in kraja v katerem živijo. Med njimi so tudi družine, ki so se po končani vojni vrnile na domača tla in nimajo urejenega bivalnega statusa, nimajo zaposlitvenih in izobraževalnih možnosti ter se srečujejo z diskriminacijo in še vedno prisotnim povojnim sovraštvom. Poleg otrok iz BiH se bo rehabilitacije na Debelem rtiču udeležilo tudi šest slovenskih otrok, ki prav tako živijo v težkih socialnih pogojih, in štirje otroci iz Azilnega doma Ljubljana.

Letovanje otrok bo letos potekalo od 28. julija do 3. avgusta na Debelem rtiču. Udeležilo se ga bo okoli 45 otrok in 6 strokovnih sodelavcev iz BiH ter 10 otrok iz Slovenije. Skupaj bodo aktivno zapolnjevali čas z interaktivnimi delavnicami, izleti, druženjem, igrami, kopanjem ipd.

V društvu BH4 želijo otrokom omogočiti prijetno letovanje in vsaj kratek »pobeg« iz njihovega težkega vsakdanjika, izboljšati psiho-socialno stanje otrok, ki so žrtve družbenega sistema, težke socialne in ekonomske situacije v njihovi državi ter revščine. S tovrstnimi projekti želijo v otrocih, preko druženja in interaktivnih delavnic, prebuditi občutek samozavesti in lastne vrednosti ter pokazati otrokom, da obstajajo ljudje, ki jim ni vseeno.

Glavna pokrovitelja letošnje humanitarne akcije »Podari nasmeh 5.« sta KD Kapital d.o.o. iz Slovenije in ABDS d.d. iz Sarajeva, BiH. Projekt podpira tudi Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije.