Gre za zdravilo fosavance, ki ga je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) na listo zdravil razvrstil jeseni 2005. Škatlica zdravila trenutno stane 25,75 evra. Kot povedo poučeni, ga je proizvajalec dal na trg po tistem, ko je njihovemu originalnemu zdravilu z alendronsko kislino fosamax potekla patentna zaščita in je bilo pričakovati, da bodo na trg prišle tudi generične oblike tega zdravila. So pa novo zdravilo fosavance nekoliko spremenili in alendronski kislini dodali še vitamin D, ki je tudi nujni dodatek pri zdravljenju osteoporoze. Tako zdravilo velja za novo terapijo in to je tudi razlog, zakaj v lekarnah farmacevti dražjega originalnega zdravila ne morejo avtomatično zamenjati s cenejšim generičnim zdravilom z alendronsko kislino. Kot rečeno sta na trgu tudi generika alendor in alenax, ki staneta 14,09 evra, če ju bolniki jemljejo, pa morajo zraven jemati še preparat z vitaminom D, ki stane 1,32 evra. Generik in vitamin D staneta tako 15,41 evra, kar je za 40 odstotkov manj kot originalno zdravilo s fiksno kombinacijo obeh učinkovin.

ZZZS je zdravnikom že večkrat priporočil, da je treba pri predpisovanju dajati prednost cenejšim generičnim oblikam alendronata, kljub temu pa so na primer lani med to vrsto zdravil predpisali kar 84 odstotkov dražjega, kombiniranega zdravila. Tako se je po podatkih ZZZS fosavance lani prebil celo na prvo mesto zdravil glede na vrednost receptov. Za to zdravilo so lani obvezno in prostovoljna zdravstvena zavarovanja plačala 5,8 milijona evrov, če bi zdravniki predpisali cenejši generik in vitamin D, pa bi samo s tem po naših podatkih prihranili 1,9 milijona evrov. Podatek so potrdili tudi na ZZZS.

Zakaj ZZZS ob znanih prizadevanjih za racionalnejše predpisovanje zdravil dopušča tako nenujno trošenje zdravstvenega denarja? "Za ta problem ne moremo kriviti zdravnikov, ampak ga moramo rešiti na Zavodu," je pojasnil Jurij Fürst, vodja oddelka za zdravila pri ZZZS. Napačno je bilo, da so zdravilo sploh dali na listo; z liste pa ga niso vzeli iz bojazni, da ne bi ostali povsem brez te vrste zdravil za zdravljenje osteoporoze, saj so ob prihodu generičnih zdravil na trg proti njihovim proizvajalcem potekale tožbe o zaščiti patentnih pravic in ni bilo jasno, kako se bodo izrekle.

Zdaj kaže, da ugodno za generične proizvajalce, zato bodo po Fürstovih besedah lahko jeseni že bolj odločno ukrepali: proizvajalca originalnega zdravila bodo pozvali, naj mu ceno zniža ali pa bodo zdravilo umaknili z liste. "Taka napaka se nam zdaj ne bi več mogla zgoditi," še zagotavlja Jurij Fürst.