Le malo ljudi se zares zaveda resnosti o sindromu toskičnega šoka (STŠ). Zato se bomo danes lotili pisanja o tej temi.

Kaj je toksični šok in kaj ga povzroča?

Toksični šok je zelo redka bakterijska zastupitev, ki napreduje izredno hitro. Najpogosteje nas sindrom toksičnega šoka asociira na uporabo tamponov. Čeprav so mnogi prepričani, da so le tamponi tisti, ki povzročajo to obolenje, naj vas opozorimo, da je to le eden od najpogostejših domnevnih vzrokov za izbruh obolenja. Poleg tega naj bi bil STŠ povezan z raznimi infekcijami po operaciji, ugrizi insektov, opeklinami... Prav tako je mnogim neznano, da je toksični šok obolenje, ki lahko prizadane tako ženske kot tudi moške in otroke.

STŠ povzroča bakterija Staphylococcus aureus (latinsko), ki se pri ženskah razraste v nožnici in proizvaja strupene snovi. Načeloma bakterija neškodljivo biva v nožnici, na koži, v nosu, pod pazduho, ipd., pri vseh treh skupinah. Nevarnost pa se seveda pojavi, ko bakterije pričnejo producirati toksine – strupe, kar privede do STŠ.

Kakšni so simptomi in kaj storiti, ko jih opazite?

Simptomi so dokaj podobni simptomom gripe ali katere druge bolezni. Ponavadi imajo oboleli povišano temperaturo, drisko, bruhajo, imajo vrtoglavico, bolečine v mišicah, nizek krvni pritisk ali rdeče izpuščaje na koži. Če ste opazili nenadne spremembe in sumite na toksični šok, se takoj odpravite k zdravniku. Morebitni tampon, diafragmo, cervikalno kapico ali gobico, je treba nemudoma odstraniti iz nožnice, ter se zdravniku povedati za uporabo le teh. To je zelo pomembna informacija, saj na ta način lahko zdravnik lažje predvidi možnosti obolenja za STŠ in hitreje ukrepa. Če je diagnoza postavljena dovolj hitro, se STŠ zdravi z antibiotiki, ki uničijo bakterije, ter drugimi zdravili, ki omilijo simptome. V primeru da ne ukrepamo pravočasno, lahko sindrom privede tudi do smrti. Zato je zelo pomembno vedeti, da mora biti bolezen zdravljena čim hitreje, če želimo povsem okrevati.

Uporaba tamponov in toksični šok

Mnogo raziskovalcev meni, da je STŠ povezan z načinom uporabe tamponov. V Veliki Britaniji med 60-imi milijoni ljudmi za STŠ vsako leto zboli 40 oseb, od tega pa je kar polovica primerov povezanih z uporabo tamponov (podatek temelji na raziskavi britanskega zdravstvenega laboratorija, ki je bila izvajana od 1985-1995).

Zdravniki priporočajo, da se pri uporabi tamponov držite predpisanih navodil, in tampone menjate na 4-6 ur, vmes pa uporabljate tudi higienske vložke. Prav tako odsvetujejo uporabo tamponov ponoči. Uporabljajte tampone, ki ustrezajo moči vaše menstruacije. Pazite tudi, da so pri menjavi tamponov vaše roke čiste in nikoli ne vstavljajte v nožnico več kot en tampon hkrati.

www.sexation.info