Kot je na predstavitvi in podpisu pogodbe s pokroviteljem projekta, podjetjem Elektroservisi, v Ljubljani dejal vodja majhne odprave Pavle Kozjek, je ta gora po krivici prezrta, saj gre za enega najtežje osvojljivih vrhov v Himalaji. Doslej je bilo na vrhu le kakšnih deset plezalcev, zadnji uspešni vzpon na vrh pa je bil že davnega leta 1991.

Vzpon v alpskem slogu

Slovenska odprava načrtuje prvenstveni vzpon v alpskem slogu, torej brez postavljanja višinskih taborov in predhodnega napenjanja vrvi. Na vrh so doslej alpinisti plezali samo po dveh smereh, angleški in francoski, obe odpravi sta se na Mustagh Tower podali že v petdesetih letih prejšnjega stoletja. Slovenska odprava daje velik pomen tudi ekološki plati projekta, saj se zaveda, da razmah alpinizma pušča velike količine smeti na najbolj priljubljenih alpinističnih ciljih v Himalaji.

"Naš prvi cilj je nova smer po doslej še nepreplezani severni steni gore. Drugi cilj pa je prvi vzpon v alpskem slogu. Če bo odprava uspela, bo to eden največjih letošnjih dosežkov v alpinističnem svetu," je prepričan izkušeni Kozjek. V ekipi sta poleg njega še mlajša Kresal in Miškovič - udeležence med seboj loči po desetletje starosti -, a je Kozjek prepričan, da so sestavili uigrano in izkušeno kombinacijo za takšen podvig. "Pričakovanja niso majhna in uspeh na takšnih odpravah nikoli ni zagotovljen. Poskrbeli bomo predvsem, da se vsi varno vrnemo," je še dodal Kozjek.

Odprava se bo 4. avgusta podala v Azijo, med 10. in 12. avgustom bodo postavili bazni tabor, sledil bo dober teden aklimatizacije na bližnjih vrhovih, nato pa bodo Kozjek, Kresal in Miškovič skušali preplezati na vrh.