Med dnevnimi časopisi je statistično razliko v branosti zabeležil zgolj Indirekt (prej Direkt), saj mu je branost padla za 1,3-odstotne točke, med preostalimi plačljivimi dnevnimi edicijami pa ima pozitivno rast le Dnevnik, ki se je na tretjem mestu izenačil z Večerom (8,9). Opazno je padanje branosti Dela, saj se mu je le ta v enem letu znižala kar za 1,8-odstotne točke iz 198 na 167 tisoč.

Vse podatke si lahko ogledate tukaj

Med dnevnimi časopisi je sicer opaziti trend padanja branosti (za 6,4 odstotkov), vendar je trend kljub temu pozitiven, zahvaljujoč brezplačniku Žurnal24, ki ima doseg 11,8-odstoten (210.000) in je dnevnike spravil iz rdečih številk. Seštevek dosega vseh dnevnih časopisov je tako večji za skoraj 12 % (11,9).

Porast uporabe interneta

Raziskava NRB meri tudi rast uporabe interneta v Sloveniji. Kot pravijo le-tega uporablja  več kot polovica Slovencev, in sicer največ (64 %) za iskalnike, kar pomeni, da vsak tretji prebivalec Slovenije med 10 in 75 letom splet uporablja za brskalnike po vsebinah. Na vrhu uporabe interneta je branje novic (34 % oz. 177 % populacije), kjer je spletno mesto Dnevnik.si zabeležilo pomemben podatek, saj je bila  v  primerjavi s prejšnjo raziskavo zabeležena kar 156-odstotno rast branosti, kar je največ med tiskanimi mediji (Delo +122 %, Večer -5 %, Finance -19%).

Raziskava zajema 150 edicij

Raziskava, ki zajema 150 edicij, je sicer zajela obdobje med 1. januarjem in 2. julijem 2008 na vzorcu 3104 oseb, reprezentativnost vzorca pa je bila zagotovljena z uteževanjem. Valutno obdobje, ki ga zajemajo objavljeni podatki, sicer zajema zadnjih 12 mesecev, kar po Zorkovih besedah zagotavlja večjo zanesljivost oz. manjšo variabilnost podatkov.

Razlago podatkov z grafi najdete tukaj

Pri tem je predsednik izvršnega odbora sveta pristopnikov NRB Zoran Trojar opozoril, da se bo NRB v sedanji obliki še izvajala v letu 2009, bo pa potrebno pripraviti model za naslednje obdobje. "Glede na to, da se zaznava tudi precej sprememb v medijski potrošnji, bo najbrž treba zasnovati nekoliko spremenjen model," je ocenil Trojar.