Ministri so se v vesoljskem središču, od koder v vesolje pošiljajo rakete ariane 5, sojuz, vega in druge, pogovarjali o tem, kako dopolniti in nadgraditi usmeritve vesoljske politike EU, ter o vlogi unije na mednarodnem prizorišču na področju vesolja.

Strinjali so se o nujnosti stabilnega in trajnega sistema financiranja sistema za globalno spremljanje okolja in varnosti (GMES), ki je skupna pobuda Evropske vesoljske agencije (Esa) in EU ter predvideva večjo usklajenost pri analizi podatkov iz evropskih satelitov za opazovanje Zemlje in tistih iz opazovanj na Zemlji. Tako EU na tem področju ne bi bila več odvisna od ZDA.

Verheugen: Moramo se učiti iz programa Galileo

Pri tem so opozorili, da bi se morali pri krepitvi GMES učiti iz napak pri vzpostavljanju evropskega sistema satelitske radionavigacije, ki je lani skoraj propadel zaradi sporov okoli financiranja. "Moramo se učiti iz primera Galielo. Ena od lekcij je, da program GMES zahteva močno in trajno politično upravljanje," je tako poudaril podpredsednik Evropske komisije, pristojen za podjetništvo in industrijo Günter Verheugen.

Evropska komisija naj bi do konca leta pripravila dokument o organizaciji programa GMES, katerega podatki bodo deloma javno dostopni, lahko pa jih bodo uporabljale npr. države, ki jih ogroža globalno segrevanje ozračja.

Glede misij EU s človeško posadko na Mesec ali Mars

Glede misij EU s človeško posadko na Mesec ali Mars pa so se ministri po navedbah francoskega predsedstva EU strinjali, da bi se moral "vsak program raziskovanja vesolja odvijati v okviru globalnega programa, odprtega za vse". Francoska ministrica za visoko šolstvo in raziskave Valerie Pecresse, ki je vodila srečanje, je pri tem poudarila, da sta se Nemčija in Francija glede tega uskladili.

Vseeno pa naj EU ne bi povsem zaprla vrat omenjeni možnosti. "Še naprej moramo preučevati možnosti, kako bi Evropa lahko sodelovala pri vesoljskemu raziskovanju," je poudaril Verheugen, ki je izrazil mnenje, da je soglasje okoli vesoljske politike EU tudi politično pomembno za EU, saj deluje kot spodbujevalec še tesnejšega povezovanja članic EU in kot motor za nove tehnologije.

Dolinarjeva: Naš pogled na vesolje je treba spremeniti

V imenu Slovenije se je srečanja udeležila ministrica za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Mojca Kucler Dolinar.

Poudarila je, da je treba spremeniti naš pogled na vesolje, oz. na njegovo vlogo, saj danes znanost na tem področju ni več prvenstveno usmerjena v odkrivanje prisotnosti življenja in novih nebesnih teles, ampak se preko sistemov globalnega opazovanja narave, oceanov in vremena usmerja v reševanje praktičnih vprašanj za ljudi, so sporočili z ministrstva.

"Tovrstna znanost seveda zahteva velike finančne vložke. Slovenija je kot majhna država omejena glede človeških in tudi glede finančnih virov, zato je še toliko bolj pomembno, da se lahko povezujemo z večjimi državami," je dejala ministrica in dodala, da je treba imeti ves čas v mislih, da raziskave na področju vesolja sicer pomenijo visoke stroške, a predstavljajo tudi veliko priložnost tako za velika kot za mala in srednja podjetja.

Ministrica je dejala še, da si Slovenija želi aktivneje sodelovati v prizadevanjih za rabo vesolja v skupno dobro in pri tem omenila nedavni podpis okvirnega sporazuma o sodelovanju med Slovenijo in Eso. Tudi Pecressova je pozdravila prizadevanja Slovenije, Slovaške, Malte in Cipra za krepitev sodelovanja z Eso.