Olimpijske igre v Pekingu se bližajo z nezadržno hitrostjo. Kako potekajo priprave?

Na treningih zaenkrat ni težav, saj gre vse po zastavljenih načrtih. Malce izostajajo le rezultati, saj želim teči še hitreje. Vseeno je načrt treningov pred Pekingom dober, zato se ga bom v celoti držal v zadnjih tednih pred nastopom. Minuli konec tedna sem nastopal na državnem prvenstvu v Mariboru, trenutno pa treniram v Kranju, saj je štadion v Šiški zaseden.

Morda urnik treningov prilagajate pekinškemu času?

Ne, treniram normalno, saj časovna razlika po mojem mnenju ne bo bistveno vplivala na končne rezultate. Teh sedem ur lahko premagaš v parih dneh, zato niti ne bi bilo smiselno vstajati sredi noči. Sicer pa se bom odpravil v Peking že 4. avgusta, kar je enajst dni pred mojim prvim nastopom, tako da računam, da s prilagajanjem na novo okolje ne bom imel velikih težav.

Cilj je osebni rekord

Vaši cilji so letos bržkone višji kot pred štirimi leti v Atenah?

Seveda, vmes se je dosti stvari spremenilo. Lani sem se na svetovnem prvenstvu uvrstil v finale, zato sem si tudi za letošnje olimpijske igre zastavil podoben cilj. Vendar bo to težak zalogaj, saj bodo v Pekingu vsi tekmovalci zelo dobro pripravljeni, zato bo prava senzacija, če mi bo uspelo teči v finalu. Sicer pa bom poskušal izboljšati osebni rekord in ponavadi me to tudi visoko pripelje.

Ste zmožni že v Pekingu teči pod desetimi sekundami?

Glede na dosedanje rezultate je težko karkoli napovedovati. Res je, da je moj dolgoročni cilj teči pod desetimi sekundami, vendar bom za ta mejnik potreboval idealne pogoje. V Pekingu najbrž ne bo velike pomoči vetra, saj je štadion bolj zaprt. Če bom uspel popraviti svoj osebni rekord, pa naj bo le za stotinko, bom povsem zadovoljen.

Imate kakšne posebne priprave, da bi tekli pod desetimi sekundami?

Treningu, ki me preverjeno pripelje do dobre pripravljenosti, sem poskušal dodati nekaj novosti. Je pa težko reči, kakšne prednosti bom imel. Letos se zaradi tega pozna, da se moji izidi drugače razvijajo kot prejšnja leta.

Kje je sploh časovna meja v teku na 100 metrov?

Ne bi vedel, saj so rekordi kar pogosti. Videli smo, da se je Tyson Gay prvi spustil pod 9,7 sekunde, a s pomočjo vetra. Rekordi se bodo zagotovo še izboljševali. Tudi aktualni rekorder Usain Bolt je odlično koordiniran in ima vse pogoje za doseganje odličnih časov. Morda se bo čez nekaj let našel še kdo, ki bo še višji in imel še večje sposobnosti kot on.

Si morda upate napovedati, da bo na Kitajskem padel rekord?

Tega niti ne verjamem, saj, kot sem že omenil, v Pekingu ne bo takih pogojev, ki so nujno potrebni za izboljšanje rekorda. Poznalo se bo tudi to, da je treba do finala odteči štiri teke in četudi se bodo tisti najboljši lahko še malce "šparali", je rekord težko izvedljiv. Bo pa olimpijski zmagovalec skoraj zagotovo tekel pod 9,8, rekorda pa si vseeno ne upam napovedati.

Zaradi očal ga poznajo

V kolikšni meri na dobre rezultate vplivata podlaga na štadionih in oprema?

Tudi podlaga je pomemben dejavnik, so pa na prvenstvih vedno nove in jih vseskozi poskušajo razvijati. Ugoditi želijo predvsem šprinterjem, zato dolgoprogaši malce trpijo zaradi tega. Če se dotaknem še opreme, lahko povem, da je namen le-te pravzaprav to, da se v njej dobro počutiš, zato nima velikega vpliva na rezultate. Na tekmovanjih vedno pogledam, kakšno obutev imajo sotekmovalci. Ugotovil sem, da bistvenih razlik ni.

Vas očala med tekom nič ne motijo?

Moram povedati, da brez očal bolj slabo vidim. Poskusil sem tudi z lečami, vendar so me preveč motile. Morda sem ravno zaradi očal bolj prepoznaven, saj ni veliko atletov, ki jih nosijo.

Vam je ljubše tekmovati v dvorani ali na štadionih?

Veliko raje tečem zunaj, na štadionih. Dvorane so bolj zasilna rešitev, predvsem pozimi. Pa tudi zdi se mi, da vsakemu šprinterju bolj ugaja štadion, še posebej, če je dobra atmosfera.

V čem je skrivnost, da so temnopolti tekmovalci za razred pred belci?

Če bi poznali recept, bi se že vse rešilo. Pri šprintu so zelo pomembne malenkosti in prav v tem so temnopolti atleti očitno boljši. Vsi se sprašujejo, če so drugače zgrajeni, če imajo drugačno strukturo... Ne, to so ovrgle tudi razne raziskave, ki so se ukvarjale s tem vprašanjem. Če pogledam s tehničnega vidika, menim, da so pred in med tekom bolj sproščeni. Celotno njihovo gibanje je bolj "podmazano", kot na primer kakšni stroji. Na treningih ni bistvenih razlik, saj kakšne tople vode pri teh stvareh ni moč odkriti, le v tem gibanju, ki sem ga prej omenjal, so boljši.

Se lahko v krajšem časovnem obdobju stvar obrne?

Ne, saj se evolucija ne razvija tako hitro. S tem se osebno sploh ne obremenjujem, saj mora športnik gledati predvsem nase in ob trdem delu pridejo tudi dobri rezultati.

Se vam je že kdaj zgodilo, da vam je kdo želel škodovati in vam ponujal razne prepovedane substance, kot se je to zgodilo nogometašu Cimerotiču?

Ne spominjam se, da bi se mi zgodilo kaj podobnega, sploh ne v tej smeri, da bi mi kdorkoli kar sistematsko ponujal kakšne čudne pripomočke. To, kar se je na primer zgodilo Cimerotiču, so posamezni primeri, ki so zelo šokantni in se ne dogajajo prav pogosto. Atleti, ki smo zelo blizu tega, kar težko razumemo, da se lahko kaj takega sploh zgodi. Človek začne seveda razmišljati o teh teorijah zarote, kljub temu pa menim, da je potrebno te stvari čim bolj preverjati. Ni pošteno, da nekdo na tak način goljufa, pa tudi zdravju je škodljivo.

Kar nekaj časa je že minilo, ko je v javnost prišla afera Čeplak. Kako zdaj gledate na ta primer?

To je bil neke vrste šok predvsem lansko leto, zdaj se je vse skupaj že dokaj pomirilo. Sam se niti nočem spuščati v neke diskusije, ker sva z Jolando kar nekaj časa preživela skupaj, zato mi je težko govoriti o tem...

Na dopust gre na Tajsko

Bi se morda, če bi imeli možnost, kdaj odločili za kakšno drugo športno panogo?

Življenje vsakega človeka pelje po določeni poti in sam se v atletiki odlično počutim. Vesel sem, ker mi je uspelo in o čem drugem sploh ne razmišljam. Sicer sem v mlajših letih treniral smučanje, pa tudi nasploh sem velik ljubitelj raznih drugih športov. Ne vem, če bi lahko v kakšni drugi panogi uspel v tolikšni meri kot prav v atletiki, saj sem v raznih igrah z žogo bolj "štorast"... Po televiziji izjemno rad spremljam ameriški nogomet in škoda, da pri nas ta šport ni razvit v tolikšni meri kot v ZDA. Všeč mi je še hokej, tudi rekreativno, čeprav ga zdaj že dolgo časa zaradi nevarnosti poškodb nisem igral.

Ko sva ravno pri hokeju... Olimpija ali Jesenice?

Čeprav sem doma z Gorenjske, že vseskozi navijam za Olimpijo.

Si ob vseh treningih in tekmah sploh lahko privoščite kakšen teden za oddih?

Vsako leto se najde čas po sezoni, to je recimo dva do tri tedne. Po mesecu dni moram zagotovo priti nazaj, saj se vse, kar prigaraš v vseh teh letih, hitro izgubi. Sem "morski človek", zato mi v septembru prav paše, ko odpotujem za nekaj časa in povsem pozabim na vse, zato se letos že zelo veselim dopusta na Tajskem.

Je možno z ekonomskega vidika od atletike dobro živeti?

Krivulja je pri atletiki zelo strma, saj najboljši lahko kaj hitro padejo navzdol. Če nisi v zelo ozkem vrhu, je težko. Atletika je tak šport, da si tisti, ki vseskozi osvajajo kolajne v svetovnem merilu, lahko naberejo dovolj denarja tudi za prihodnost. Sam nisem šel v šport zato, da bi obogatel, zato sem povsem zadovoljen s tem, kar dobim. V domovini imam dobro podporo javnosti in sponzorjev, tako da se jim zaradi tega tudi zahvaljujem.

Kako napreduje študij? Nameravate po koncu športne poti ostati v atletiki?

Na fakulteti imam do konca le še tri izpite. Po končani športni karieri pa nimam neke želje, da bi ostal v atletiki. Imam druge načrte, ki so povezani s tem, kar študiram. Po športni upokojitvi bom takoj presedlal v zobozdravstvo, saj ima mama v Škofji Loki tudi privatno ordinacijo.