Hrvaško sodišče je ugotovilo, da je bil Šakić kot poveljnik omenjenega taborišča, ki so ga oblikovale ustaške oblasti Neodvisne Države Hrvaške (NDH) v času druge svetovne vojne, odgovoren za trpinčenja in usmrtitve ujetnikov ter da ni preprečil in kaznoval zločinov svojih podrejenih. Obsojen je bil tudi zato, ker je osebno ustrelil štiri osebe, za 22 pa je zahteval usmrtitev z obešanjem.

Argentina je leta 1998 na osnovi mednarodne tiralice izročila ustaškega poveljnika Hrvaški, ki ga je po šestmesečnem sojenju naslednje leto obsodila na 20-letno zaporno kazen. Šakić je zaradi slabega zdravja zadnja leta veliko časa preživel v zaporniški bolnišnici.

87-letnemu Šakiću bi se zaporna kazen iztekla aprila 2018. Zanimivo pa je, da je hrvaško pravosodje obravnavalo tudi primer Šakićeve soproge Nade, pri kateri niso uspeli potrditi domnev, da je bila kot pripadnica ustaške vojske v taborišču Stara Gradiška med letoma 1942 in 1945 odgovorna za smrt več civilistov.

81-letna Šakićeva živi v enem izmed zagrebških domov za starejše občane, zakonski par pa se nikoli ni pokesal zaradi zločinov režima Anteja Pavelića v času NDH.

Sicer pa ugibanja o številu žrtev in odgovornosti za umore več deset tisoč civilistov v ustaškem taborišču Jasenovac, kamor so odpeljali predvsem Srbe, Jude, Rome in hrvaške antifašiste, še vedno sprožajo protislovja na Hrvaškem.