Kranfest s tradicionalno Kranjsko nočjo, ki velja za najbolj množično poletno prireditev na Gorenjskem, bo, kot so na današnji novinarski konferenci pojasnili predstavniki občine in Zavoda za turizem Kranj, tudi letos potekal na številnih prizoriščih. Slovenski trg bo namenjen popularni glasbi; na njem bo v petek med drugim nastopila skupina Kingston, v soboto, ko bo nebo nad Kranjem razsvetlil ognjemet, pa Petar Grašo.

Glavni trg bo letos pravo stičišče kultur, saj se bo zaključil skoraj polletni projekt Barve EU, hkrati pa se bodo predstavila mesta, s katerimi ima Kranj stkane prijateljske vezi. Tako bo med drugim nastopila skupina iz angleškega pobratenega mesta Oldham, na ogled bo avtobus s predstavitvijo evropskega parlamenta, za pod zob pa bodo evropske dobrote. Poseben mednarodni značaj bo tokratnemu festivalu dal tudi podpis sporazuma o sodelovanju z mestom Beljak iz Avstrije.

Za najmlajše bo rezervirano prizorišče na Pungertu, kjer bo potekal otroški festival. Otroci se bodo lahko udeležili ustvarjalnih in kreativnih delavnic, si ogledali lutkovno, gledališko ali glasbeno predstavo ter sodelovali pri poučnih, zabavnih in športnih igrah. Športnega duha pa tudi sicer na Kranfestu ne bo manjkalo, saj bo potekalo državno prvenstvo v odbojki na mivki.

Tudi po ulicah se bo veliko dogajalo, je obljubila direktorica Zavoda za turizem Kranj Natalija Polenec in naštela folklorne nastope ter raznovrstno animacijo. Ob vsem tem dogajanju prihodnji petek in soboto v Kranju pričakujejo približno 50.000 obiskovalcev, kolikor se jih je na različnih dogodkih festivala zbralo tudi lani. »Vsak pa bo zagotovo našel kaj zase,« je prepričana Polenčeva.

Zaradi takšne obsežnosti in množičnosti festivala bo treba poskrbeti tudi za varnost obiskovalcev. »Letos imamo predvidenih 50 redarjev, ki bodo skrbeli za red v sodelovanju s policijo,« je pojasnila Polenčeva in zagotovila, da bo za varnost dobro poskrbljeno. Prav tako pa tudi za parkirišča zunaj mestnega središča, ki bo v času prireditev delno zaprto za promet.

Kranfest je velik zalogaj tudi z organizacijskega in finančnega vidika. Pri njegovi pripravi, ki se z zbiranjem idej začne že ob zaključku prejšnjega festivala, sodeluje vseh pet zaposlenih na zavodu za turizem, dva zaposlena v okviru javnih del ter kopica študentov in zunanjih sodelavcev. Festival stane od 90.000 do 100.000 evrov; dobro tretjino od tega prispeva mestna občina Kranj, preostalo pa zavod za turizem zbere s pomočjo sponzorjev in partnerjev, ki bodo letos poskrbeli tudi za dobrodelno noto festivala, saj bo varstveno-delovni center iz Kranja prejel novo napravo v vrednosti 9000 evrov.