Solana in Džalili sta se sešla v avli hotela, kjer bodo potekali pogovori, in se rokovala, nato pa sta se brez izjav novinarjem odpravila na pogovore za zaprtimi vrati.

Tam se jima je pridružil Burns. Washington bo tako prvič po letu 1980, ko je prekinil diplomatske odnose z Iranom, sodeloval v pogajanjih, na katerih skuša šesterica (Rusija, Kitajska, Velika Britanija, Francija in Nemčija, ZDA) že dve leti prepričati Teheran, da se v zameno za paket gospodarskih in diplomatskih spodbud odpove spornemu bogatenju urana. ZDA so doslej udeležbo na pogajanjih pogojevale prav s prekinitvijo bogatenja urana.

Ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice je v petek potrdila, da je prišlo do spremembe politike ZDA do iranskega jedrskega programa. "ZDA nimajo stalnih sovražnikov," je dejala v komentarju na odločitev o sodelovanju Burnsa na pogovorih. Upamo, da je naše sporočilo jasno, da podpiramo Iran na poti izboljšanja odnosov z mednarodno skupnostjo in da se zavzemamo za diplomacijo, je dejala. Ponovila pa je, da pogoj za sodelovanje ZDA na pogajanjih ostaja prenehanje bogatenja urana.

Današnji pogovori naj bi trajali do poznega popoldneva.

Iranski zunanji minister Manušer Motaki je še pred začetkom pogovorov izrazil upanje, da bo srečanje v Ženevi ustvarilo "okvir" za pogajanja, ki bodo omogočila rešitev spora. "Upamo, da bosta na teh pogovorih dogovorjena način in okvir pogajanj, s katerima bosta zadovoljni obe strani," je dodal na robu neke konference v Teheranu.

O srečanju sta se pogovarjala tudi iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad in ruski predsednik Dmitrij Medvedjev. V njunem prvem telefonskem pogovoru v petek zvečer sta oba izrazila upanje v diplomatsko rešitev jedrskega spora.

"Na ženevskih pogajanjih lahko preučimo načine, kako sprejemati odločitve na različnih področjih in pomagamo rešiti odprta vprašanja," je dejal Ahmadinedžad. "Ruski predsednik je ponovil svoje trdno stališče, da je vprašanje iranskega jedrskega vprašanje mogoče rešiti le s političnimi in diplomatskimi sredstvi," pa je po navedbah Kremlja dejal Medvedjev.