Po 500.000 evrov bo vlada nakazala Rdečemu križu Slovenije in Slovenski Karitas, ki bosta prav tako v sodelovanju z občinami (zato, da kdo od oškodovancev ne bi denarja dobil iz več virov) ta denar namenili tistim, ki so v neurjih utrpeli škodo na stanovanjskih objektih ali posevkih.

Sofinanciranje zavarovalnih premij

Država bo tudi povečala sofinanciranje zavarovalnih premij posevkov in plodov v kmetijstvu s sedanjih 40 na 50 odstotkov. Predsedniku uprave Zavarovalnice Triglav Andreju Kociču pa se zdi, da čeprav vlada in lokalne skupnosti subvencionirajo zavarovalne premije, kmetijski sektor v Sloveniji ni dovolj dobro zavarovan in ob vedno več naravnih katastrofah pričakuje povečanje zavarovanj.Vlada je včeraj naložila posameznim ministrstvom, naj pripravijo načrte za nekatere ukrepe za popravo škode po neurjih, med drugim mora ministrstvo za šolstvo in šport poskrbeti za nemoten začetek pouka v septembru v šolah, ki jih je prizadelo neurje, ministrstvo za okolje pa je že včeraj naredilo načrt odlaganja azbestne kritine.

***VIDEO: Vlada odpira mošnjiček za pomoč prizadetim v neurjih***

Ocenjujejo namreč, da je bilo v neurju poškodovanih in bo moralo biti odstranjenih 1500 ton azbestne kritine, okoljsko ministrstvo pa bo krilo tudi stroške odvoza in deponiranja teh odpadkov - po ocenah ministra Podobnika bo to stalo vsaj 180.000 evrov. Za financiranje okoljskih naložb, še posebno za novo kritino, bo država prek Eko sklada zagotovila tudi brezobrestna posojila, in sicer v skupni višini milijona evrov. Oškodovanim, ki so se znašli v težkih finančnih težavah, bo država odpisala tudi davčne obveznosti, do 915.000 evrov pa bo vlada za sofinanciranje poseka poškodovanega gozdnega drevja in gradnjo za to nujno potrebnih gozdnih cest in gozdnih vlak iz tekoče proračunske rezerve zagotovila ministrstvu za kmetijstvo.

Načrti za ukrepe v 14 dneh

Načrte za vse te dodatne ukrepe naj bi glede na izkušnje ob povodnji ministrstva naredila v 14 dneh, sicer pa so za drugi del sanacijskih ukrepov primorana počakati tudi na končno oceno škode, ki bo znana 25. julija. Po prvih ocenah škoda presega 50 milijonov evrov. Tudi tako velika škoda, ki presega 3 promile načrtovanih proračunskih prihodkov, je razlog, da država v skladu z zakonom o odpravi posledic naravnih nesreč oškodovancem sploh lahko finančno pomaga. Tisti, ki so imeli imetje zavarovano, pa bodo denar za sanacijo škode dobili od zavarovalnic. Največja slovenska Zavarovalnica Triglav (ZT) bo po prvih ocenah zaradi neurij izplačala 25 milijonov evrov škode, je povedal predsednik uprave ZT Andrej Kocič. Kljub temu, da v prihodnosti pričakujejo še več naravnih nesreč, pa Kocič obljublja, da če v kratkem času ne bo prišlo do dodatnega poslabšanja vremenskih trendov, vsaj na srednji rok spremembe zavarovalnih premij niso verjetne, saj predvidevajo, da se bo kot neposredni odziv na zadnja neurja veliko več ljudi odločalo za zavarovanje premoženja. Po Kocičevih besedah so namreč že v tem tednu zabeležili povečanje sklenjenih zavarovanj, pričakujejo pa, da se bo to še povečalo, ko ljudje pridejo z dopustov. Kocič svetuje še, da posamezniki najprej preverijo, ali imajo sklenjene zavarovalne police, prav tako naj preverijo, ali so te dovolj dobre. Opozarja namreč, da mora biti znesek na zavarovalni polici enak vrednosti zavarovanja. Sandi Štefan Flisar, direktor območne enote Murska Sobota, kjer so posledice neurja najhujše, je povedal, da gre za največjo škodo v 60 letih delovanja ZT na tem območju in da so prve škodne prijave začeli obravnavati že v nedeljo zvečer, prva izplačila pa so dajali v torek.

***VIDEO: V neurju prizadet tudi Arboretum Volčji Potok***