"Tisti, ki hodijo v gore, si ne vzamejo dovolj časa za poprejšnje treninge, prav tako tudi ne za samo pripravo ture, nazadnje pa še preveč hitijo proti vrhu. Zaradi tega so velikokrat preveč izčrpani, samo zadnji vikend je moral helikopter z območja Triglava odpeljati tri, ki so omagali. Zaradi hitenja ubirajo bližnjice, kjer prihaja do zdrsov na travnatih in razmočenih rušah, do odloma skalnih oprimkov v brezpotjih ter padcev, nekateri se zaplezajo ali pa zaidejo. Žal so tudi primeri, ko se vse skupaj konča tragično," je povedal Robert Kralj, vodja gorske enote v posebni policijski enoti.

***VIDEO: V japonkah na Triglav: policija takšnega ravnanja ne more sankcionirati***

Lani so v gorah zabeležili 348 nesreč, življenje pa je izgubilo 43 ljudi, največ doslej. Glavni vzroki: padec, zdrs, tudi nepoznavanje terena. Ker je poleti obiskovalcev veliko, ta čas na Brniku vse dni v tednu dežura ekipa za helikoptersko reševanje v gorah. Na delu so tudi člani gorske enote policije, ki dajejo planincem preventivne nasvete - ravno minulo soboto so organizirali eno od dveh rednih letnih vseslovenskih preventivnih akcij (naslednja bo 23. avgusta), potekala pa je na območju Triglava, Mangarta, Mojstrovke, Pece, Ojstrice, Kamniškega sedla in Rutarškega Vršiča vključno z Martuljškimi slapovi.

Kralj je dejal, da se je tega dne z Mangartskega sedla na vrh kljub slabemu vremenu povzpelo okoli 80 planincev, med njimi tudi nekaj povsem neprimerno opremljenih, v nizkih športnih copatah, na primer, v zaradi padajočega kamenja nevarni slovenski smeri pa brez zaščitne čelade. Tudi na Ojstrici jih je bilo nekaj brez čelade. Kot že rečeno, je moral na Triglavu v času akcije helikopter posredovati kar trikrat. "Na Martuljških slapovih smo opozarjali pohodnike, ki so prihajali v natikačih, čeprav so zaradi pršenja slapu skale tam zelo spolzke. In ravno tisti čas smo bili obveščeni o smrtni nesreči tuje turistke na slapu Peričnik," je povedal Kralj.

Pripadniki policijske gorske enote proti planincem ne morejo represivno ukrepati, lahko le opozarjajo ali (od)svetujejo. Tako se je na primer kljub policijskim opozorilom in vidnim oznakam, da je pot, ki vodi od Vodnikovega doma pod Tošcem proti Rudnemu polju na Pokljuki zaradi skalnega podora zaprta, sedem oseb v času akcije po tej poti vendarle odpravilo. Na srečo so opozorila zalegla pri dveh pohodnikih, ki sta se s Kredarice na Triglav nameravala odpraviti v natikačih. To pot so iz različnih vzrokov odsvetovali še šestintridesetim, a niso ubogali.

Kralj je še dodal, da naše gore predvsem poleti obiskuje veliko tujcev, češki, poljski in madžarski državljani so večkrat opremljeni slabše kot naši planinci, Francozi, Avstrijci, Italijani in Švicarji pa veliko bolje.