"Zakaj imamo inšpektorje, ki ne ugotovijo, kje so slabe gradnje, ki ne ugotovijo, kaj je delano iz neustreznih materialov in ne kaznujejo površnih izvajalcev," se je na današnji novinarski konferenci vprašal predsednik SNS Zmago Jelinčič. Po njegovih besedah je od leta 1992 naprej pri gradnji javnih ustanov šlo za dogovor med oblastjo in gradbinci, da "so si nekateri lahko polnili žepe".

"Gradnje javnih ustanov so zanič. Glede na to, da pri vsakem neurju uniči pol šole v vsakem kraju, pomeni, da je nekaj narobe z gradnjo," je dejal Jelinčič in ob tem navedel ob neurju uničene šole v Kamniku, Vodicah, v Komendi.

Jelinčič: Nemogoče je, da bi veter zrušil stavbo, če bi bila primerno grajena

Jelinčič je prepričan, da bi za slednje morala odgovarjati gradbena podjetja. "Država bi morala preko inšpekcijskih služb ugotoviti, če je bil projekt slab, če je bil preplačan, če je izvajalec uporabljal slabe materiale in delo slabo izvedel". Ob tem predlaga, da bi površine javnih ustanov prekrili s fotovoltajičnimi ploščami in bi na ta način proizvajali tudi električno energijo, ki bi bila dovolj za lastne potrebe same stavbe.