Javnost je sicer sodbo pričakovala, še posebej, ker je bil pred kratkim zaradi davčne goljufije na tri leta zapora obsojen tudi direktor Hyundaja. Lee Kun-hee , ki je Samsung vodil kar 20 let, bo kazen začel služiti čez pet let. Tožilec je sicer zahteval sedemletno zaporno kazen, vendar se je sodišče odločilo drugače. Zanj je bilo usodno pričanje enega od nekdanjih vodilnih managerjev, ki je izjavil, da je imelo podjetje poseben sklad za podkupovanje politikov, tožilcev, uradnikov in drugih oseb, „pomembnih“ za posel.

Poznavalci menijo, da je zelo verjetno, da se bo Lee kazni izognil, saj so sodišča pogosto prizanesljiva do vodij velikih podjetij, obsojenih za „kriminal belih ovratnikov“, saj se bojijo, da bi, če bi jih poslali za zapahe, preveč trpel posel. Kritiki tovrstne prakse so prepričani, da država na ta način korupcijo in druge oblike gospodarskega kriminala samo spodbuja.

Na izreku sodbe Leeju je bilo tudi nekaj vodilnim mož Samsunga, ki jim je, ko so slišali, kako se je sodišče odločilo, vidno odleglo. Lee je po izreku sodbe izjavil, da je „njegova naloga, da se obnaša odgovorno“, iz podjetja pa so komentar zavrnili.

66-letni Lee je sicer položaj zapustil aprila, potem, ko je bila proti njemu vložena obtožnica, vendar je še naprej med glavnimi delničarji Samsunga in ima pomembni vpliv na poslovanje. Na zatožni klopi je bilo tudi devet vodilnih izvršnih managerjev Samsunga, vendar jim očitanih kaznivih dejanj niso mogli dokazati.