Kot je povedal premier, je popolnoma uničenih 570 hektarov gozdov, veliko drugih gozdnih površin je deloma poškodovanih, nastala pa je tudi delna škoda na gozdnih cestah. V neurjih je bilo po njegovih besedah poškodovanih preko 500 objektov, od tega več kot deset odstotkov zelo hudo.

*** VIDEO: V neurju prizadet tudi Arboretum Volčji Potok ***

Huda škoda je nastala tudi na kmetijskih pridelkih, pri čemer končna ocena še ni možna, saj se podatki še zbirajo, je poudaril premier. "Poškodovanih je tudi nekaj gospodarskih subjektov in industrijskih objektov, kjer bo škoda gotovo dosegla nekaj milijonov evrov," je povedal Janša.

Kot je dejal, so zavarovalnice že sporočile podatke prijav škodnih primerov. Teh prijav je po njegovih besedah preko 7.000, odškodninskih zahtevkov pa za več kot 10 milijonov evrov, pri čemer pa to še ni dokončna številka, saj se podatki še zbirajo. Škoda na objektih naj bi bila po Janševih napovedih znana do konca naslednjega tedna.

Še ta četrtek pa bo vlada sprejela ukrepe, ki jih je v tem trenutku na podlagi obstoječih informacij mogoče sprejeti, je povedal premier. V te ukrepe bo po njegovo vključena faza interventnih ukrepov in začetna faza odprave škode.