Seme poleg sperme sestavlja še 65-odstotni delež tekočine semenskega mehurja, od 30 do 35 odstotkov prostatne tekočine in 5 odstotnim tekočinskim deležem, ki prihaja iz žil. Vsebuje citronsko kislino, amino kislino, fruktozo, encime, kalij, prostaglandin, fosforjev holin in cink. Število proizvedenih semen je lahko zelo različno, med le nekaj kapljic in do približno šest mililitrov.

Dobro opazovanje, kaj se dogaja s semeni, nam lahko prihrani marsikatero težavo in prepreči, da se infekcija ne bi preveč razvila. Tako seme sporoča, ali je z našim telesom vse v najlepšem redu. Normalno seme izgleda kot tekočina zamegljeno bele barve. Vonj po kloru je povsem normalen, medtem ko ima zaradi fruktoze malenkostno sladek okus, vendar je to odvisno od človeka do človeka.

V primeru neobičajnega izgleda ali kakšne druge karakteristike semena, lahko ugotovimo, da je nekaj narobe. Tako v primeru, ko ob ejakulaciji ne pride do izlitja semena, ali ga je manj kot ponavadi, lahko sumimo, da je mehur zamašen.

Vodeno seme je ponavadi znak retrogradne ejakulacije, pri kateri gre tisto, kar je bilo ejakulirano nazaj v mehur. Ne gre za nevarno zadevo, temveč za nenormalno utekočinjenje semen, za kar je lahko vzrok nepravilno delovanje prostate, kot je vnetje prostate.

***VIDEO: Na slovenskem portalu o spolnosti nastopajo igralci z Vzhoda***

V določenih primerih, ko je seme neobičajno obarvano, se je dobro posvetovati tudi z osebnim zdravnikom:

- Seme je obarvano rdeče ali rjavo: V tem primeru pride v seme kri, in sicer iz različnih razlogov (infekcija, stres in v redkih primerih zaradi raka). V dnevu ali dveh bi seme moralo dobiti naravno barvo, kar pomeni, da je težava izginila. V nasprotnem primeru se je pametno posvetovati z zdravnikom.


- Seme je obarvano rumeno ali zeleno: Ponavadi seme malo vleče tudi na rumenkasto barvo, v kolikor pa je izrazito rumene ali zelene barve, je to ponavadi znak infekcije. Velikokrat gre za spolno prenosljivo bolezen – gonorejo (kapavico), zato v takšnem primeru obiščite svojega zdravnika. Slednjo se namreč zdravi z antibiotiki.

Nenavaden vonj semena je skorajda vedno znak za infekcijo. Pozorni bodite torej na izgled in vonj vaše sperme, saj vam lahko pove veliko o vašem zdravju in ne le o tem, kako dober oplojevalec ste.

Več na www.sexation.info