Žleza prostate obdaja sečnico in je približno enako velika kot oreh. Je del moškega reproduktivnega sistema, saj proizvaja tekočino, ki je ena izmed glavnih sestavin semenčic. Ta tekočina se med potovanjem skozi sečnico pomeša s spermo in se med ejakulacijo izloči iz penisa.

Vendar pa lahko ravno ta pomembna žleza moškim po 50-tem letu povzroča številne težave. Ne le, da rak na prostati in povečanje prostate povzročita težave z uriniranjem, ampak velikokrat zahtevata tudi odstranitev prostate. In ravno odstranitev prostate lahko vodi v erektilno disfunkcijo oziroma težave z erekcijo. Med operacijo lahko namreč poškodujejo živce, ki omogočajo erekcijo.

***VIDEO: Na slovenskem portalu o spolnosti nastopajo igralci z Vzhoda***

Za zdravljenje morebitnih težavah z erekcijo so dandanes na voljo številna zdravila, v veliko pomoč pri vzdrževanju erekcije pa je lahko tudi vakuumska črpalka. K sreči je takšen razplet prej izjema kot pravilo. Večina moških lahko namreč nadaljuje takšno spolno življenje, kakršnega so imeli pred operacijo.

Pri nekaterih moških pa se lahko po operaciji prostate pojavijo tako imenovani suhi orgazmi. To pomeni, da ne morejo več ejakulirati. Sperma se ujame v mehur, seme pa se kasneje izloči skupaj z urinom. Ker moški s takšno težavo ne more več spočeti otroka, je zelo pomembno, da se s tem sooči že pred operacijo. Po operaciji pa skuša ob razumevanju in podpori svoje partnerke nadaljevati nekoliko prilagojeno, a v principu običajno spolno življenje.

Več na www.sexation.info