Pravi, da bi bil naslednji mesec na Kitajskem zelo vesel nove kolajne, vendar hkrati poudarja, da je svoj življenjski športni cilj z olimpijskim naslovom pred osmimi leti že dosegel.

Priprave na olimpijske igre so v polnem teku. Vam gre zaenkrat dobro?

Priprave tečejo po ustaljenih načrtih kot pred vsakimi igrami. Kakšne posebne evforije ni, saj sem raznih velikih tekmovanj že dobro vajen. V glavnem se pripravljam v Ljubljani (strelišče na Rudniku, op. p.), kjer imam zaenkrat zelo dobre vremenske pogoje. Za sam tehnični trening in za preverjanje forme sem bil v zadnjih dveh mesecih še na dveh manjših tekmovanjih v Franciji, kjer so nastopili tudi moji glavni konkurenti.

Kakšna so vaša pričakovanja pred Pekingom?

Nastopil bom v treh disciplinah. Za ogrevanje bom začel z zračno puško, kjer praktično nimam možnosti, čeprav sem lani na evropskem prvenstvu osvojil bron, a je bilo to veliko presenečenje, ki je težko ponovljivo. Drugo tekmovanje bo z malokalibrsko puško 60 metrov leže, kjer sem se na zadnjih manjših tekmovanjih odrezal kar solidno, zato so moji apetiti tu nekoliko večji. Sicer pa bo moj glavni nastop v trojnem položaju z malokalibrskim orožjem, kar je tudi moja paradna disciplina in bi se pri normalnem streljanju moral uvrstiti v finale.

Življenjski cilj je dosegel

Kako se držijo vaši tekmeci?

Težko je reči, saj je od zadnjih velikih tekmovanj že kar nekaj časa. Sam letos na svetovnih pokalih nisem ravno blestel, vendar če potegnem vzporednico s Sydneyjem leta 2000, ko sem osvojil zlato kolajno, sem bil takrat na svetovnih pokalih bolj slab in sem k sreči prišel do dobre forme pravi čas.

Kakšna kolajna najbrž ne bi bila odveč tudi tokrat?

Če po osmih letih osvojim še eno, bom zelo vesel in srečen, če pa mi to ne bo uspelo, ne bo nič hudega, saj se ne bo podrl svet. Moj življenjski športni cilj sem v Sydneyju že dosegel, kar pomeni, da več praktično ne morem doseči, lahko samo še ponovim.

V zadnjih dneh se veliko govori o veliki onesnaženosti zraka v Pekingu. Menite, da bo to moteč dejavnik pri vaših disciplinah?

Bomo videli. Letos sem bil v Pekingu aprila in je bilo zelo onesnaženo, vendar pri strelstvu to ne bi smel biti velik problem. Ne bi rekel, da se je slabo videlo tarčo, ali pa da bi se pojavljale težave z dihanjem. Takrat je bilo tudi precej vetrovno in je bil na strelišču pravi prepih. Sicer pa bom nastopal malce izven centra mesta, zato je morda tudi to prednost.

Vam je po vseh teh letih, ki ste jih porabili za ta šport, kdaj težko priti na trening in tekme?

Niti ne, saj se vedno zmotiviram z nekim rezultatom in vedno lahko najdem nove izzive. Prihajajo vedno mlajši tekmovalci, ki na papirju veljajo za favorite in to je eden izmed teh izzivov, ki me tudi ženejo naprej. Poleg tega pa je strelstvo tudi moja služba, kar pomeni, da ne moreš kar reči: zdaj pa ne bom šel več na "šiht".

Prve težave? Vid

Je pri strelstvu starost sploh ovira za tekmovanje?

Sam sem med najstarejšimi, vendar so še vedno tudi po deset let starejši od mene in vsi dokaj uspešno tekmujejo. Med njimi je tudi Norvežan Stenvak, ki mu je kljub letom uspelo doseči kvoto za letošnji nastop na Kitajskem. Sicer pa imajo mladi prednost na zračni puški, medtem ko tekmovalcu pri malokalibrski pridejo zelo prav dragocene izkušnje. Lahko rečem, da je to kar velika prednost, še posebej, če pogoji niso ravno idealni.

Pa imate s starostjo kakšne težave?

Prvi problemi so se pojavili z očmi, saj me starostna daljnovidnost že kar precej ovira. Zdaj sklepam neke kompromise z dioptrijo, tako da zaenkrat še gre.

Imate poleg treningov s puško še kakšne druge vrste priprav?

Približno trikrat do štirikrat na teden redno tečem po šest kilometrov, imam tudi vaje za hrbet in še ukvarjanje s kakšnimi drugimi športi, vendar nič posebnega.

Morate paziti tudi na prehrano?

Vsak posamezen strelec pozna samega sebe, zato natančno ve, kaj mu odgovarja in kaj ne. Imamo pa neko splošno pravilo, ki pravi, da približno tri ure pred vsakim nastopom hrane ne zaužijemo več.

V kolikšni meri je pri strelstvu pomembna psihološka pripravljenost?

Sam se s temi tehnikami nisem nikoli prav posebej ukvarjal. Ko sem se malce bolj poglobil, sem uvidel, da pravzaprav uporabljam neke elemente mentalnega, avtogenega treninga. Tudi pri drugih moštvih nisem opazil, da bi imeli psihologa, bolj so pomembni maserji in fizioterapevti.

Kako pa je s koncentracijo tik pred strelom? Vam kdaj zadrhti roka?

Tudi zadrhti, vendar pomembno je, da se strelec zna obvladati. Zagotovo imamo vsi v tem športu določeno tremo, zato tudi vsem vsaj malce zadrhti roka, posebej v finalih, kjer je omejen čas za strel, kar je posebna tehnika.

Se velikokrat znajdete na dopinških kontrolah?

V našem športu raznih kontrol izven tekmovanj praktično ni, čeprav mora prvih petnajst tekmovalcev na mednarodni jakostni lestvici vsak dan povedati, kje se bodo nahajali. Sam nisem še doživel nenapovedane kontrole, imamo pa redne teste na tekmovanjih. Dejstvo je, da nam recimo EPO ali pa kakšne podobne snovi, ki so tudi pri nas na črni listi, ne bodo kaj dosti pomagale. Naj omenim še beta blokatorje, prepovedana zdravila za visok pritisk: če jih bo vzel zdrav človek, bo to pomenilo, da se mu bo pritisk še znižal, tako da izločanja adrenalina ob vzburjenjih ne bo. Kot zanimivost naj povem, da so letos dobili na marihuani nekega Srba, Bolgarko pa na kokainu. Vendar to so stvari, ki praktično ne pomagajo.

Morda kdo za pomiritev živcev pred streljanjem zvrne šilce žganja?

S tem bi verjetno res lahko pomiril živce, vendar je dejstvo, da alkohol slabo vpliva na koncentracijo, zato je to neproduktivno in tega ne počne nihče. Če je na cestah, kjer je koncentracija izrednega pomena, alkohol prepovedan, potem mora biti tako tudi v našem športu.

Pa imate alkoteste?

Ne, ravno zaradi tega, ker nam alkohol ne bi koristil.

Ste se morali, odkar ste v tem športu, odpovedovati veliko stvarem?

Včasih pride do raznih nesoglasij, zato poskušam veliko kompenzirati, da čas, ko nimam treningov in tekem, preživim z družino in se jim posvetim v celoti. Če je možno, se odpravijo tudi z mano na kakšno tekmovanje ali na priprave. To leto je bila žena z menoj v Kuvajtu, z menoj so bili še na pripravah v Južni Afriki in podobno.

Denar je magnet

Menite, da ima strelstvo premajhno vlogo v športu?

To je večna tema, saj je težko napraviti šport bolj zanimiv od drugega, če ni raznih akcij in veliko gibanja. Za naš šport so potrebni posebni objekti in posebno orožje, zraven so tudi še razni varnostni predpisi in tako naprej. Naj povem, da so nam neljubi dogodki s terorizmom zakomplicirali prenos orožja, čeprav teroristi orožja javno ne razkazujejo in ga ne prijavljajo na mejah tako kot mi. V strelstvu bi moralo biti tudi več denarja. Če pogledamo recimo tenis, je marsikateri dvoboj lahko nezanimiv, pa tudi golf. Ampak ljudi zanima, če bo kakšnemu igralcu uspelo premagati Tigerja Woodsa in mu spuliti tisti milijon... Denar pač privlači športnike in občinstvo.

Kako je z mladimi talenti v Sloveniji?

Mladih je kar precej. Je pa težko v današnjih časih poiskati pravi motiv za mlade. Vsi želijo profesionalizem, da bi se dalo od tega živeti. Pa tudi starši niso privrženci tega, da bi njihov otrok prebil cele dneve na strelišču. Ko sem bil sam v študentskih letih, sem imel spodbudo, da študiram čim dlje, obenem pa mi je tekel tudi delavni staž in tudi štipendijo sem dobival.

Ste že kaj razmišljali o koncu kariere?

Ah, kje pa. Nameravam se udeležiti tudi prihodnjih olimpijskih iger v Londonu čez štiri leta, morda bom nastopal do upokojitve. Pred osmimi leti je bil na olimpijadi najstarejši športnik prav strelec s 63. leti.

Pa je bil to najstarejši strelec?

Ne. Zanimivo je, da sploh najstarejši osvajalec olimpijskih kolajn prihaja iz strelstva. Resda je tega že skoraj celo stoletje, mislim, da je bil star celo 72 let, po rodu pa je bil iz Švedske.