"Nično" toleranco boja proti dopingu naj bi glede na pozitivni dopinški vzorec A z uporabo EPO prekršil Španec Manuel Beltran, kolesar Liquigasa. Prav ob dogodkih na Touru so zanimive nekatere primerjave iz domačih logov, ki so več kot zgovorne.

"Če je kolesar to jemal, potem je nor. Nekateri še vedno igrajo rusko ruleto," je najbolj slikovita izjava, s katero je menedžer ekipe Liquigas Roberto Amadio pospremil suspenz svojega 37-letnega kolesarja v ekipi. Beltran je eden veteranov v karavani, pred prihodom v Liquigas je bil tudi član US Postal in Discovery, ki je Lancu Armstrongu pomagal do treh zmag 2003-2005. Ima ugledno ime. Ekipa ga je glede na podpisane dogovore z organizatorji morala s Toura suspendirati, torej odstraniti, čeprav je pozitiven le vzorec A. Za spektakel, kot je Tour sam, pa so poskrbeli policisti, ki so Beltranu preiskali hotelsko sobo in ga kot kriminalca odvlekli na zaslišanje na policijsko postajo. Vsak trenutek Toura je prvovrstni medijski dogodek, potencialni grešnik pa še toliko večja riba za medije.

Po nekaterih podatkih naj bi se ekipa s tako strogim distanciranjem od potencialnega grešnika zaenkrat izognila plačilu 100.000 evrov kazni, ki jim grozi zaradi dopinškega primera v moštvu. Hkrati ekipa Liquigasa ni zapustila Toura kot lani Astana zaradi Vinokourova in Cofidis zaradi Morenija.

Vsi čakajo analizo B, ko naj bi se izkazalo, ali je "Triki" Beltran žrtev ali bedak. "Samo upam, da ljudje ne bodo pozabili, da sem nedolžen. Bili so primeri, ko je bil vzorec B negativen," je kratka izjava Manuela Beltrana. Večina se je od spornega kolesarja odmaknila. "Nikoli nisem opazil nič posebnega, čeprav sva bila cimra med lanskim Tourom. Na dirkah je vedno zelo energičen in aktiven, izven dirk miren. Rekel mi je, da je zahteval rezultate B analize in da je prepričan, da nima nič s tem. Tudi pritožil se bo, če bo vzorec B pozitiven," je besede Beltrama prenesel klubski kolega Willems. Nad pozitivnim testom je presenečen tudi nekdanji kolega ob boku Armstronga George Hincapie. "Kot vsi ostali, sem bil tudi sam šokiran. A po drugi strani pomeni, da sistem deluje in da je tudi po tej plati to dobra stvar."

Pri francoski antidopinški agenciji AFLD so razkrili, da je bil Beltran eden izmed tiste deseterice, katerega rezultati so bili sumljivi že na testih tik pred Tourom. A se sporni testi ostalih osumljencev v nadaljevanju niso potrdili. Denimo, dvakratnega zmagovalca etap Riccarda Ricca so v prvih dneh testirali kar petkrat. "Ne vem, kaj se zgražajo. Visoke naravne vrednosti hematokrita nad 50 imam očitno prirojene in UCI to ve." Kim Kirchen, rumeni na Touru, je v nekaj dneh pred štartom imel 12 kontrol.

Letošnji Tour naj bi bil sicer še čistejši. UCI izvaja nekaj milijonov evrov vreden program biološkega potnega lista, s katerim primerja številne analize krvi in urina. To naj bi storili tudi s testi Beltrana. Ekipe CSC, Columbia in Garmin - Cipotle izvajajo še svoj dodatni antidopinški program, ki naj bi bil še bolj učinkovit kot klasične antidopinške kontrole, za katerega zmečejo nekaj 100.00 evrov. Ekipa Columbia (High Road, T-Mobil) je imela letos že 3000 testov, leta 2006 pa 300. Iz ASO so sporočili, da je Beltranov dopinški test A dokaz, da kontrola pod vodstvo AFLD poteka brez milosti.