"Tako kot evro je evropska kartica zdravstvenega zavarovanja majhen del Evrope v žepih ljudi," je koristnost dokumenta ponazoril evropski komisar za zaposlovanje, socialne zadeve in enake možnosti Vladimir Špidla. Dejal je, da kartica pride prav ne le turistom, ampak tudi študentom v tujini ter ljudem, ki delajo v tuji državi. Po podatkih Evropske komisije ima v Sloveniji evropsko kartico 251.084 oziroma 13 odstotkov državljanov. Na podlagi dvostranskega sporazuma med Slovenijo in Hrvaško lahko slovenski državljani evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja uporabljajo tudi na Hrvaškem.

Hkrati je Evropska komisija Evropejce danes pozvala k previdnosti pri kremah za sončenje. Te morajo imeti oznake glede zaščite UVB in UVA, nikakor pa ni dopustno, da bi na izdelku pisalo denimo "100-odstotna zaščita", je pojasnila komisija. Potrošniki naj tako izberejo tiste kreme, ki nudijo zaščite pred UVB in UVA sevanjem. Oboje je namreč škodljivo za človeka: sevanje UVB je povezano z opeklinami in kožnim rakom, sevanje UVA pa s staranjem kože, človeškim imunskim sistemom in pomembno prispeva k tveganjem glede kožnega raka.

Bruselj poudarja, da tovrstne kreme ščitijo pred UV sevanjem in so lahko učinkovite za zaščito pred sončnimi opeklinami ter kožnim rakom, vendar pa jih je treba uporabljati v kombinaciji tudi z drugimi ukrepi. Treba se je namreč izogibati pretiranemu nastavljanju soncu, predvsem med 11. in 15. uro. Če pa smo že na soncu, se moramo primerno zaščititi s kapo ali sončnimi očali. Previdnost je še posebej nujna pri dojenčkih in majhnih otrocih. Sončne kreme je treba uporabljati redno in v zadostni količini, kar pomeni približno 35 gramov kreme ali šest polnih čajnih žličk za odraslega človeka, poudarja komisija.

Opozorila Bruslja se nanašajo tudi na faktor krem za sončenje. Komisija poudarja, da zaščitni faktor nad 50 sploh ne poveča zaščite in da zadostuje faktor med 15 in 25, če kremo pravilno uporabljamo. Sicer pa popolne zaščite pred sevanjem UV ni, saj tudi visok faktor prepusti nekaj sevanja, pravi komisija.