Današnje desetminutno neurje s točo, ki se je ob 13. uri razbesnelo na Goriškem je povzročilo veliko gmotno škodo, a številčne ocene še ni mogoče dati, je na novinarski konferenci v Šempetru pri Gorici poudaril tamkajšnji župan Dragan Valenčič. Poveljnik občinskega štaba civilne zaščite Stane Črvič opozarja, da se neurje lahko do 19. ure še ponovi.

Med neurjem je bilo zunaj okoli 3000 avtomobilov, ki so bodisi obtolčeni bodisi imajo poškodovana stekla, je ocenil Valenčič. Največji objekt, ki je poškodovan v občini, je hala v družbi Iskra Avtoelektrika v Vrtojbi. Halo skušajo s pomočjo gasilcev prekriti s platni, a jim bo pred naslednjo nevihto težko uspelo, je povedal poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva Šempeter Sebastjan Kozar. Doslej je 45 gasilcev, ki so na terenu, s pomočjo dveh avtolestev prekrilo osem objektov, med drugim tudi trgovino Daimond na območju tehničnih pregledov, je poudaril.

Posledic razdejanja še ni mogoče oceniti, bodo pa ogromne, saj je razkritih na desetine objektov, med drugim šole v Kamniku, Lenartu, Murski Soboti, še večja bo škoda na posevkih, ki jih je razcefrala ponekod kot oreh debela toča. Na Agenciji Republike Slovenije za okolje so povedali, da sicer močna neurja za ta letni čas niso nič nenavadnega, je pa včerajšnje presenetilo s svojo intenzivnostjo. Prav lahko se zgodi, da bodo zaradi klimatskih sprememb neurja v bodoče še bolj pogosta.

Gornji Grad: Prizadetih 500 do 700 hektarjev gozdov

Na območju Gornjega Gradu in Ljubnega, kjer so nekatere bolj oddaljene kmetije še vedno brez elektrike in praktično odrezane od sveta, je neurje največ škode povzročilo v gozdovih. Ocenjujejo, da je okrog 150 tisoč kubičnih metrov lesne mase poškodovane. Prizadetih je med 500 in 700 hektarjev gozdov, od tega je okrog 200 hektarjev podrtega na golo. Najbolj bodo prizadeti mali kmetje, ki jim gozdarstvo predstavlja pomembni vir dohodka. Večino odkritih stavb (na območju Gornjega Gradu je veter huje poškodoval 30 streh stanovanjskih objektov in 40 streh gospodarskih poslopij) so začasno pokrili. Območje je skupaj s poslancem Presečnikom in županom občine danes obiskal tudi minister Mate in zagotovil, da bodo kmetijam, kjer še ni elektrike, pomagali z agregati.

Huda ura v Pomurju se je ponovila danes zjutraj

Pomurje je popolnoma opustošeno. Po neurju, ki se je razbesnelo včeraj okrog petih popoldne, je nova ujma udarila danes ob petih zjutraj. Materialna škoda je ogromna. Razkrilo je okrog sto hiš, nekatere strehe je veter dvignil in prestavil na sosednje objekte. V Puconcih je razkrilo 500 kvadratnih metov strehe na šoli, v Radencih se je narava znesla nad zdraviliškim parkom in ga uničila. Od starih dreves v Murski Soboti ni ostalo nič, v delu mesta je polomilo vse smreke, višja od 3 metrov. V Murski Soboti je uničena okolica gimnazije ter poplavljene številne hiše. Drevesa so na cesti proti Lendavi ponekod padala na električno napeljavo in jo potrgala. Že včeraj je strela udarila v poslovno poslopje Nine Vratarič, ki se ukvarja z biološko rejo jajc. Poslopje je popolnoma pogorelo, lastnica pa bo danes, kot je povedala Dnevnikova dopisnica Milena Dora, po radiu pozvala ljudi, naj pridejo po kokoši - med njimi je tudi vzročna jata kokoši Štajerk, ki jim preti izumrtje, in jih tako rešijo prisilnega zakola.Toča je dobesedno "požela" tudi poljščine. Prizadeto je celotno obmoje na relaciji Lenart - Gornja Radgona - Radenci - Murska Sobota - Moravske toplice - Dobrovnik. Od koruze so ostali samo štrclji, toča je popolnoma uničila pridelek buč in ostalih poljščin.

***VIDEO: Brane Gregorčič: Višje temperature lahko povzročijo močnejša neurja***

Na Mariborskem je toča ponoči najbolj prizadela območje Gornje Radgone. Po prvih ocenah je 40 do 70 odstotkov kmetijskega pridelka uničenega, predvsem v vinogradih in nasadih jablan ter v nekaterih zasebnih rastlinjakih. Voda je zalila tudi prostore nekaterih podjetij v industrijski coni v Gornji Radgoni ter enega od supermarketov, kjer so vdor vode skušali zajeziti z vrečami peska, gasilske enote pa zdaj skušajo vodo iz teh objektov izčrpati. Tudi v tej občini ugotavljajo škodo na cestni infrastrukturi, saj je precej cest zasutih z gramozom, oskrba z električno energijo pa je ponovno vzpostavljena. Gasilci, ki so na terenu, skušajo občanom pomagati pri prekrivanju poškodovanih streh s folijo.Dež. ki je padal vso noč in pada tudi zdaj, močno otežuje sanacijo na poškodovanih objektih.

Pogrešajo dve osebi

Pri Kranjskem Raku je drevo, ki se je podrlo na avto, poškodovalo dve osebi; dve osebi, ki sta se na območju Kašne planine nad Gornjim Gradom iz avtomobila, na katerega se je zrušilo drevo, odpravili peš, pa sta bili včeraj še pogrešani. Strahovito neurje je na noge spravilo vse gasilce iz celotne gasilske zveze Medvode in Kamnik, in štabov civilne zaščite, poškodovanima v Kranjskem Raku pa je na pomoč priskočila tudi dežurna ekipa gorskih reševalcev z vojaškim helikopterjem in dežurna ekipa nujne medicinske pomoči s policijskim helikopterjem, ki so, kot so sporočili iz Uprave RS za zaščito in reševanje, poškodovana prepeljali na zdravljenje v UKC Ljubljana.

***VIDEO: V neurju prizadet tudi Arboretum Volčji Potok***

»Nekaj minut čez 14. uro se je v trenutku povsem stemnilo. Strahovito neurje je v pičlih nekaj minutah podrlo več dreves, ki so padala na stanovanjske objekte, avtomobile in ceste, ki so bile zaradi podrtega drevja dalj časa neprevozne (Črnivec–Velika planina), vse popoldne je bil oviran promet tudi na regionalni cesta Kamnik–Ločica. Podivjani veter je samo na Kamniškem, v pasu od Duplice, preko Nevelj do Črne, odkril več deset hiš. Odnesel je polovico strehe OŠ Marije Vere na Duplici, kjer je zalilo tudi nekaj učilnic. Brez strehe je ostalo tudi šest blokov v Kamniku, in sicer trije na Zikovi in trije na Groharjevi ulici,« je posledice hude ure, ki je položila na tla tudi večino pridelka, opisal kamniški župan Tone Smolnikar. »Ljudje so bili zaprepadeni, saj česa podobnega še niso doživeli. Morali smo zagotoviti dovolj folije, da smo vsaj za čez noč pokrili razkrite objekte,« je nadaljeval župan in dodal, da so morali v Črni pri gostilni Logar reševati tudi med podrta drevesa in avtomobile ujete ljudi.

Neurje skoraj po celi Sloveniji

Regijski center Ljubljana je, kot poročajo, prejel večje število klicev predvsem z območja občine Medvode (Smlednik, Senica, Pirniče, Zbilje...), iz kamniške občine pa iz Snovika, Kamnika, Markovega, Šmarce... Neurje je z nekoliko manjšo silovitostjo besnelo tudi v občinah Vodice (Vodice, Šinkov Turn) in Domžale. Okoli 15. ure je neurje zajelo zahodno Štajersko. Najhuje je bilo na območju Gornjega Grada (Nova Štifta) in v občini Ljubno. Intervencije gasilcev iz Gornjega Grada, Ljubnega, Šmartnega ob Dreti in PGD Mozirje ter občinskih štabov CZ so bile potrebne tudi na območju občin Mozirje, Šoštanj in Velenje. Veter je povsod odnašal strehe in ruval drevesa, ki so zaprla cesti Gornji Grad–Črnivec in Ljubno–Logarska dolina. Neurni oblak se je nato pomaknil proti severovzhodu države, ob 15.40 je neurje z močnim vetrom zajelo koroško regijo – občine Mislinja (Srednji Dolič in Mislinjski graben). Ob 16. uri je neurje, ki ga je spremljalo na stotine strel, že zajelo vzhodno Štajersko. Močan veter s ponekod kot oreh veliko točo je največ škode povzročil na območju Lenarta in Maribora z okolico. V Lenartu je razkrilo več deset stanovanjskih objektov, tudi šolo in gasilski dom. V Mariboru je bilo najhuje na območju Teznega in Malečnika, kjer je zalilo več kleti. Obilno deževje je zalilo tudi cesti Brestrnica–Maribor in Lenart–Benedikt.

Pol ure kasneje je neurje s točo besnelo nad Pomurjem, kjer so gasilci opravili večje število intervencij na območju občin Gornja Radgona, Radenci, Murska Sobota, Tišina, Puconci, Beltinci in Moravske Toplice. Brez strehe sta med drugim ostali šoli v Murski Soboti in Puconcih. Podrto drevje je tudi tod zaprlo več cest, močan veter je razkrival hiše, večje število gospodinjstev je ostalo brez oskrbe z elektriko.

V Kamniku, Vodicah in Komendi po ujmi potrebna sanacija šol

Na severnem delu Ljubljanske regije, kjer je nedeljsko neurje najbolj prizadelo občine Kamnik, Vodice in Komenda, danes ob najbolj nujni sanaciji poteka tudi ogled posledic in ocenjevanje škode. V vseh treh občinah je močan veter odkril strehe osnovnih šol, odnašal pa je strešno kritino tudi z ostalih objektov ter podiral drevesa. Kamniški župan Anton Tone Smolnikar, ki je že zjutraj na izredni seji kolegija predlagal ukrepe za odpravo posledic elementarne nesreče, je ob današnjem pregledu posledic neurja ocenil: "Stanje je katastrofalno, drevje je porezano do tal, električno vodi so podrti, odkritih je veliko objektov."

Zlasti je bilo na območju kamniške občine hudo v naselju Gozd, kjer je s kar 39 stanovanjskim objektom in devetim gospodarskim poslopjem odneslo ostrešje. V samem Kamniku pa je odkrilo strehe petih stanovanjskih blokov in 30 stanovanjskih objektov. Pri odstranjevanju posledic ujme, ki je povzročila veliko škode tudi v gozdovih, je že v nedeljo sodelovalo okoli sto gasilcev in druge zaščite enote, ki so pomagale tudi štirim poškodovanim ob padcu drevesa na avto. Pri odstranjevanju posledic pa se je poškodoval tudi gasilec.

Najbolj nujno je bilo zagotoviti dostopnost do območij, ki so jih čez cesto podrta drevesa in prekinjeni električni ter telefonski vodi odrezali od sveta. Pomembno pa je bilo tudi čim prej vsaj zasilno pokriti strehe in preprečiti dodatno škodo v objektih. Tako so iz logističnega centra Civilne zaščite v nedeljo pripeljali folijo in ponjave za zasilno prekrivanje streh. S ponjavami so pokrili tudi stavbo Osnovne šole Marije Vere, kjer je veter odnesel približno tretjino strehe, voda pa je uničila pod in povzročila za več 100.000 evrov škode. Prav tako je bila v neurju hudo poškodovana osnovna šola v bližnji občini Vodice, kjer je sunek vetra odnesel polovico strešne kritine. "Streho je dobesedno odpihnilo in jo odneslo kar 500 metrov daleč," je pojasnil vodiški župan Brane Podboršek. Poleg tega je opisal, da je močan veter dobesedno prestavil okna v telovadnico in je voda zalila tla ter tako uničila pod v telovadnici, uničene pa so tudi knjige v šolski knjižnici.

Če pripadniki civilne zaščite ne bi takoj priskočili na pomoč in prekrili streho s folijo, bi bile poplave in škoda ob nadaljnjih močnih nalivih verjetno še večji. Tako pa župan po prvih, nestrokovnih ocenah meni, da je škode za okoli 300.000 evrov.

Poročanje hrvaških medijev

O divjanju narave v Sloveniji so se razpisali tudi hrvaški mediji. Kot danes piše hrvaški Index.hr, naj bi bile v neurjih ranjene 4 osebe.