Prvemu prijetemu so v četrtek odredili preiskovalni zapor, drugega pa so po zaslišanju izpustili na prostost. Obe neimenovani osebi sta poleg podkupovanja osumljeni tudi gospodarske špijonaže. Po navedbah slednje preiskava poteka tudi v Avstriji.

Eden izmed zaposlenih pri Patrii se sicer že od sredine maja nahaja v preiskovalnem zaporu na Finskem. Takrat je policija preiskala več domov in pisarn, pri čemer so zasegli obsežno gradivo. Predhodna preiskava bi se po navedbah vodje preiskovalcev Kaj-Erika Björkqvista sicer lahko zavlekla v pozno jesen, do vložitve tožbe pa bi lahko prišlo že avgusta.

Kot je znano, je finska policija 14. maja sporočila, da so dan prej, 13. maja, prijeli dve osebi v okviru preiskave domnevnega podkupovanja uradnikov za pridobitev poslov s Slovenijo in Egiptom. Finski preiskovalni organi naj bi ključne informacije za začetek preiskave dobili iz "tretje države" in ne iz Slovenije.

Okrožno sodišče v Helsinkih na Finskem je 2. junija podaljšalo pripor uslužbencu finskega podjetja Patria, predstavniku Patrie za Slovenijo in Hrvaško, osumljenega sodelovanja v domnevnem podkupovanju pri prodaji oklepnikov Patria v Sloveniji. S finske policije so nato 3. junija v okviru preiskave tega primera napovedali možnost prihoda finskih kriminalistov v Slovenijo, kjer bi opravili tudi zaslišanja.