Če bi o izidih volitev odločalo javno mnenje ta teden, bi prepričljivo zmagali Socialni demokrati Boruta Pahorja. Tako je pokazala volilna napoved, ki jo je na podlagi raziskave javnega mnenja na visoko reprezentativnem vzorcu 1337 anketirancev za Mladino pripravila agencija Ninamedia.
Volilna napoved je sestavljena iz več vprašanj.

SD pred SDS

Prvo je standardno vprašanje: katero stranko boste volili na državnozborskih volitvah 21. septembra? Na neposredno vprašanje je 18,9 odstotka vprašanih povedalo, da bi podprli SD, 14,4 odstotka anketiranih je napovedalo podporo SDS. Na tretje mesto se je tudi pri tokratni javnomnenjski raziskavi uvrstila stranka Zares, podprlo bi jo 5,9 odstotka anketiranih, na četrto mesto pa so anketiranci s 5,2 odstotka postavili LDS.

Peti DeSUS, nizka podpora SNS

Nato na petem mestu presenetljivo sledi stranka DeSUS; podprlo bi jo 2,8 odstotka anketiranih. A presenetljiv ni izid stranke Karla Erjavca, temveč to, da je le 1,8 odstotka anketiranih napovedalo podporo SNS Zmaga Jelinčiča, ki se je še pred kratkim v anketah uvrščala tudi na tretje mesto. Nato sledijo druge stranke: SLS z 1,7 odstotka, NSi z 1,5 odstotka in Lipa z 0,8 odstotka.

Osnovno vprašanje je pokazalo visoko stopnjo neodločenosti volivcev – kar 32,2 odstotka anketiranih je odgovorilo, da še ne vedo, katero stranko bodo volili, 14,5 odstotka anketiranih pa, da ne bodo volili.