Analiza je pokazala, da ima tudi sicer več kot tretjina posebnih salam relativno visoko vsebnost maščob, da nimajo dovolj kakovostnih beljakovin, prav tako pa je v njih tudi preveč soli. V analiziranih izdelkih so ocenjevalci odkrili kar 16 različnih aditivov, od katerih je samo sedem takih, ki bi jih lahko vsakodnevno uživali tudi otroci.

Po zmernosti aditivov izstopa Perutnina Ptuj, medtem ko sta izdelka proizvajalca Meso izdelki Žerak in blagovne znamke Eurospin vsebovala kar osem aditivov. Poleg "tehnološko nujnih" še ojačevalec okusa, sredstvo za uravnavanje kislosti in zgoščevalno sredstvo.

V ZPS ugotavljajo, da cena izdelkov ne sledi kakovosti. Najdražja posebna salama, salama poli, za katero je treba v hipermarketu Mercator odšteti 6,58 evra za kilogram, vsebuje skoraj 19 odstotkov maščobe in samo dobrih 10 odstotkov mišičnih beljakovin. Obarjena perutninska salama iz fileja piščančjih prsi, ki ima manj kot odstotek maščobe in skoraj 20 odstotkov mišičnih beljakovin, pa stane skoraj evro manj.

Po oceni ZPS je izbira otežena tudi zato, ker so deklaracije nepopolne in je iz njih težko razbrati, koliko je v klobasi maščobe, beljakovin, soli in aditivov. Od pregledanih 18 deklaracij jih je bilo neustreznih kar 15.