"V nasprotju z gospodom Bojanom Petanom (predsednik uprave DZS, ki je večinski lastnik Dnevnika, op. a.) Pivovarna Laško nima namena Dela ne prodati ne popustiti nobenim tovrstnih pritiskom," so še dodali v Laškem, kjer namigujejo, da je Petan s prodajo Dela Revij vladi naklonjenemu podjetniku Mateju Raščanu klonil pod pritiski politike. "DZS v kapitalu Dela Revij ni bila nikoli neposredno udeležena. Družbeniki Media DS, ki je 51-odstotni lastnik delniške družbe Delo Revije, so Delo prodaja, Salomon 2000 in Dnevnik, ki je torej le eden od treh solastnikov Media DS. Iz navedenega izhaja, da DZS ni oziroma ne bi mogla odločati o prodaji delnic Delo Revij kateremu koli kupcu," se je včeraj odzval Bojan Petan.

Naši viri so nam včeraj ponovno potrdili, da bi se moral v primeru dogovora Laščanov s politiko z mesta predsednika uprave Mercatorja umakniti Žiga Debeljak in mesto prepustiti prvi Delovi nadzornici Andrijani Starina Kosem. Špekulacije o pritiskih na Debeljaka, naj odstopi, so se sicer po lanskem odhodu Starina-Kosmove s položaja državne sekretarke na gospodarskem ministrstvu pojavile večkrat. Šele včeraj pa so v pivovarni - potem ko smo jih vprašali, ali so seznanjeni s pritiski na Debeljaka, naj odstopi - prvič javno zatrdili, da "so kot lastniki Mercatorja zadovoljni z delom uprave in predsednika uprave". "O imenovanju uprave ne odloča lastnik, ampak nadzorni svet," pa so odgovorili na vprašanje, ali nameravajo prek svojih predstavnikov v nadzornem svetu do konca leta zahtevati zamenjavo ali spremembe v upravi Mercatorja. Ob tem velja omeniti, da je bila večina nadzornikov imenovanih prav na predlog Pivovarne Laško in z njo povezanih družb.

Boško Šrot je še ocenil, da "so namigovanja, da je za dvigovanje cen odgovorna uprava Mercatorja, nekorektna". "Vlada si je že pred pol leta privoščila javni linč podjetij, ki sploh niso dvigovala cen, med njimi tudi Pivovarne Laško, po drugi strani pa je dopustila dvig cen pri družbah v lasti države," je dejal Šrot. Sklepati gre, da si je Šrot s tem, ko je včeraj Debeljaka javno "opral" krivde za podražitve, močno zmanjšal manevrski prostor pri poznejši javni utemeljitvi morebitnih zamenjav v vrhu Mercatorja.

Šrot je sicer včeraj za Delo dejal, da jih je predsednik vlade Janez Janša po kurirjih v zadnjem času pozival, naj se odrečejo Delu, sicer bodo konec avgusta na vrsti aretacije. Kabinet predsednika vlade je včeraj dopoldne Šrotove izjave označil za "nesramno laž", na kar se je ponovno odzval Šrot: "Odziv Janeza Janše je za nas popolnoma razumljiv. Glede na avtokratski stil vodenja, ki ga prakticira, je težko verjeti, da ni seznanjen z ravnanjem njegovih podrejenih."

V besedni pingpong med Šrotom in kabinetom predsednika vlade se je včeraj vključil tudi Jani Soršak, direktor urada za varstvo konkurence (UVK), ki je v ponedeljek preiskal sedeže treh največjih trgovcev, proti lastnikom Mercatorja in Pivovarne Laško pa vodi postopke zaradi nepriglasitve lastniške koncentracije. Soršak je "zgodbo o kupčiji" med SDS in Pivovarno Laško označil za "bizarno", po njegovih besedah pa "nima nobene zveze z UVK". "Postopek zoper večje lastnike Mercatorja (Pivovarno Laško, Infond Holding, Pivovarno Union, Radensko in Istrabenz) se interno končuje. Treba je napisati še povzetek relevantnih dejstev in ga poslati vsem strankam v postopku, ki imajo nato 45 dni časa za odgovor. Vlada nima nobenih možnosti, da bi ustavila postopek, prav tako doslej sam nisem bil deležen kakršnih koli političnih pritiskov," je za STA pojasnil Soršak.