Nanodelci so vsebovali doxorubicin, učinkovito in zelo strupeno zdravilo proti raku, katerega stranski učinki so lahko razpad belih krvničk ali srčne bolezni. Zaradi neposrednega napadanja celic krvnih žil, so raziskovalci uporabili le eno petnajstino omenjenega zdravila, ki ga sicer pri klasični kemoterapiji uporabljajo v večjih količinah.

Raziskovalci so ugotovili, da z nanodelci niso uspeli uničiti tumorja, preprečili pa so njegovo metastaziranje. Patolog Cheresh je ob tem dodal, da ljudje, oboleli z rakom, ponavadi ne umirajo zaradi primarnih tumorjev, ki se jih da odkriti in zdraviti. Večina jih umre zaradi metastaz oziroma ko se rak razširi na druge organe. Cheresh pravi, da bi bolnike, ki jim je rak že metastaziral, lahko zdravili z nanodelci in s tem upočasnili širitev raka.

Cheresh je še razložil, da so manjši tumorji, katerih zaradi velikosti ni možno odkriti, odvisni od krvnih žil, ki jim prinašajo hrano. Nanodelci z doxorubicinom pa uničujejo krvne žile ter preprečujejo, da bi le-te „hranile“ novo nastale tumorje.

Raziskovalci so še ugotovili, da bi nanodelce lahko uporabljali tudi v zgodnjem odkrivanju raka.