Kot je znano, je na ponedeljkovi seji mestni svet MOL sprejel akt o podrobnem prostorskem načrtu za območje Šiške med Celovško cesto in severno obvoznico, kjer je predviden tudi nakupovalni center. Po Jankovićevih besedah je Ljubljana med tistimi evropskimi mesti, ki imajo največ trgovskih površin na prebivalca. "Definitivno imamo dovolj trgovskih površin, vendar se to prepušča svobodni konkurenci, naj ona med sabo odloča, kdo so tisti, ki bodo preživeli," je pojasnil župan.

Zaradi gradnje novih trgovskih centrov, Ljubljana po županovih napovedih dobiva še tri, in sicer v Šiški, v Stožicah in Emoniko, ti ne bodo več tako polni, saj se bo obisk porazdelil, konkurenca pa bo "zelo huda".

MOL lahko ustanoviteljstvo botaničnega vrta prevzame tudi sama

Kot je poudaril, se sestankov, ki jih bo v zvezi z botaničnim vrtom vodil svetovalec predsednika vlade Andrej Rous, ne bo več udeleževal, saj se z njim "ne da pogovarjati".

*** VIDEO: Študentje ne dajo botaničnega vrta ***

Kot smo že poročali, je v preteklem tednu župan predstavil konkretno rešitev, po kateri bi botanični vrt postal javni zavod s tremi ustanovitelji (država in MOL po 40-odstotni delež, univerza pa 20-odstotnega), s čimer bi MOL imela podlago, da kot sooustanovitelj plačuje potrebna sredstva.

Po županovih navedbah je MOL pripravljena ustanovitev botaničnega vrta prevzeti tudi sama ali v sodelovanju z univerzo (10 odstotkov), za omenjeni vrt pa je župan "uredil donacijo v višini 25.000 evrov".

Od sedaj naprej bo, kot je poudaril, zahteval, "da tisti, ki sklicuje sestanek, na sestanek tudi pride". Po njegovem mnenju si ministrica ne more "privoščiti", da na sestanek zamudi uro in pol.

Jankovića zaradi nedavnih aretacij ni strah

V zvezi z morebitnimi novimi aretacijami ob preganjanju korupcije in organiziranega kriminala je Janković dejal, da bo "uporabil odgovor predsednika vlade Janeza Janše - jaz vem toliko kot vi, zvedel bom pa vse iz medijev. Ker on je do zdaj izvedel vse iz medijev, od moje zamenjave naprej".

Po Jankovićevem mnenju bosta konec avgusta in začetek septembra "zelo zanimiva". Na vprašanje, ali ga je strah, da bodo prišli iskati tudi njega, je odgovoril, da bi bilo to zanimivo, ampak da bo to izvedel iz medijev. "Ne bom pozival in izzival, ampak jaz sem tu. Ne, ni me strah," je še poudaril.

***VIDEO: Uklenitev Penka je bila potrebna, ker je mojster borilnih veščin***

***VIDEO: Čeferin: "Ljudi se aretira in kompromitira brez vsakih dokazov."***

Na novinarsko vprašanje, zakaj danes, ko je v Sloveniji dan žalovanja v spomin na žrtve četrtkove tragedije pri hidroelektrarni Blanca, na ljubljanskem gradu ni spuščena zastava, je po poizvedbi pri odgovornih dejal, da je zaradi nedeljskega neurja prišlo do okvare dvižnega sistema droga za zastavo, ki jo poskušajo odpraviti.

Kot je dejal Janković, bodo ob ugotovitvi, da gostinski obrati nimajo dovoljenja za postavitev gostinskih vrtov na javnih površinah MOL, od lastnikov zahtevali kazen in umik teh vrtov.

Gradbeni oder, ki je v nedeljo zaradi močnega vetra padel na Slovensko cesto, je imel po Jankovićevih zagotovilih vsa inšpekcijska soglasja. "Žal mi je naše turistke, ki je bila ob nepravem trenutku na nepravem mestu, ampak tega se ne da predvideti. So pa gasilci in ostale službe izjemno hitro odreagirale," je pojasnil župan.