Kot je dejal Gilani, destabilizacija sosednjega Afganistana nikakor ni v interesu Pakistana, ki si želi stabilnosti v regiji. Poleg tega je Gilani, ki se udeležuje vrhunskega srečanja držav v razvoju (D8) v malezijskem Kuala Lumpurju, zatrdil, da je Pakistan zavezan boju proti terorizmu z "železno pestjo", saj so zaradi njega pretrpeli več kot katerakoli druga država.

Napad so načrtovali zunaj Afganistana

Ta napad "so načrtovali zunaj Afganistana in ga izvozili v Afganistan" s pomočjo lokalnih sodelavcev, pa je danes sporočil tiskovni predstavnik afganistanskega predsednika Homajun Hamizada. "Sofisticiranost tega napada, uporabljeni materiali in specifična tarča, vse to nosi podpis določene obveščevalne agencije, ki je v Afganistanu v preteklosti že izvedla podobna teroristična dejanja," je dejal. Agencije ni želel izrecno poimenovati, dejal je le, da je "zelo očitno", o komu govori. Nek drug predstavnik afganistanske vlade je potrdil, da naj bi za napadom stal Pakistan.

Afganistanski parlament namiguje, da je pomoč prišla iz Pakistana

Tudi varnostno poročilo, ki ga je danes obravnaval afganistanski parlament, ugotavlja, da teroristi sami brez pomoči tuje obveščevalne službe nikakor ne bi mogli izvesti napada, in pri tem namiguje, da je ta pomoč prišla iz Pakistana. Kot še navaja, je v državo v minulih mesecih vstopilo veliko število tujih teroristov, ki so se urili na drugi strani meje, kar je jasen namig na Pakistan.

Afganistan in Pakistan sta ključna zaveznika ZDA v njihovi vojni proti terorizmu, vendar tako na Zahodu kot v Afganistanu obstaja sum, da nudi Pakistan zavetje islamskim skrajnežem. Pakistan je bil ena od treh držav, ki so v letih 1996-2001 priznavale talibansko vlado v Afganistanu. Po terorističnih napadih na ZDA 21. septembra 2001 je Pakistan uradno umaknil podporo talibanom, Afganistan pa mu še vedno pogosto očita, da podpira talibane in poskuša destabilizirati sedanjo vlado v Kabulu.