Uslužbenci urada za varstvo konkurence, ki ga vodi Jani Soršak, so včeraj v spremstvu policije nenapovedano prišli na sedeže treh največjih trgovskih družb - Mercatorja, Spara in Engrotuša. Ker so trgovci, kot zagotavljajo, v zadnjih mesecih korektno sodelovali z uradom in mu pošiljali vse zahtevane dokumente in pojasnila, jih je presenetilo zlasti spremstvo organov pregona. Sorškovi sodelavci so brskali tudi po elektronski pošti vodilnih v omenjenih podjetjih, posneli so podatke z izbranih računalnikov, v Engrotušu pa so nam povedali, da so jim celo zapečatili pet osebnih računalnikov, s čimer je "onemogočeno nadaljnje delo z njimi".

Za zdaj še ni mogoče oceniti, kolikšno poslovno škodo so državni uradniki povzročili omenjenim podjetjem s tem, ko so na primer zasegli računalnike v nabavnih službah. Prav tako bi se lahko vprašali, zakaj je bila potrebna demonstracija moči s policijskim spremstvom in ali ni v ozadju želja, da bi se država dokopala do podatkov, ki niso pomembni za postopek ugotavljanja morebitnega usklajenega delovanja na trgu.

Spomnimo, da je po tistem, ko je vlada za glavne krivce za rast inflacije razglasila trgovska podjetja, v akcijo stopil urad za varstvo konkurence (UVK). Decembra lani je zaradi domnevno usklajenega delovanja na trgu uvedel postopek zoper Mercator, Spar Slovenija in Engrotuš. Postopek je urad, tako je trdil Soršak, uvedel na podlagi prijave dobaviteljev, da družbe delujejo usklajeno in s tem kršijo zakon o preprečevanju omejevanja konkurence.

Policija je res spremljala uslužbence UVK ob prihodu na sedež družbe, je potrdil predsednik uprave Engrotuša in generalni direktor Skupine Tuš Aleksander Svetelšek, "očitno za vsak slučaj, če z uradniki UVK ne bi bili pripravljeni sodelovati". "Vendar je bilo to za nas povsem nerazumljivo in popolnoma odveč, saj z UVK kooperativno sodelujemo že od decembra 2007. Od takrat smo z njimi v celoti kooperativni, transparentni in v celoti pripravljeni, da jim posredujemo vse zahtevane dokumente. Od takrat pa do danes smo jim posredovali že več tisoč strani dokumentacije, ki se je nanašala na korespondenco z našimi dobavitelji, postopke spreminjanja cen, cenike in drugo dokumentacijo. Prav danes smo začeli zaključevati nov obsežen sveženj dokumentacije, za katero so nam uslužbenci UVK odredili jutrišnji datum za dostavo. Ko je policija danes uvidela našo kooperativnost, se je nemudoma umaknila iz naših poslovnih prostorov," je pojasnil Svetelšek.

Tudi v Mercatorju, katerega predsednik uprave je Žiga Debeljak, so zagotovili, da so z uradom v zadnjih mesecih korektno sodelovali. "Predložili smo mu obsežne dokaze, ki dokazujejo in potrjujejo neodvisno delovanje Mercatorja na nabavnem in maloprodajnem trgu. Ker smo z uradom vseskozi korektno sodelovali, nas je dejstvo, da sta bila v spremstvu preiskovalcev urada tudi policista, neprijetno presenetilo." Generalni direktor Spara Igor Mervič je bil na dopustu, zato naših informacij ni hotel komentirati, nam je pa več virov potrdilo, da je bil UVK tudi pri njih.