Vnovični vzpon na teniški Mount Everest se je začel na začetku minulega leta, ko je Serena zmagala na OP Avstralije v Melbournu. Nadaljeval se je pred letom dni, ko je Venus Williams osvojila lovoriko v Wimbledonu, dokončno pa sta teniški igralki, ki sta odraščali ob zvokih pištol in spremstvu preprodajalcev mamil na javnih igriščih v Comptnu v Kaliforniji, vrh zavzeli na letošnjem turnirju v All England Clubu. Sedmič sta se pomerili v finalu turnirjev velike četverice, drugič je zmagala starejša sestra Venus.

Napadalno igro z močnimi servisi, s katerimi sta navduševali v Wimbledonu, sta začeli gojiti že pri rosnih letih. Lopar so jima po navodilu očeta Richarda, ki se je leta 1980, ko je gledal finale OP Francije v Parizu, odločil, da bosta njuni naslednji hčerki teniški igralki, v roke potisnili že pri štirih letih. Sledil je bliskovit napredek. V mlajših kategorijah je bila Venus najboljša med vsemi kalifornijskimi igralkami, na prvem mestu pa jo je kmalu nasledila dve leti mlajša Serena. "Oče nama je vseskozi govoril, da bova najboljši na svetu. Verjeli sva mu in sanje so se uresničile. Prepričana sem, da lahko še vrsto let krojiva vrh in igrava v finalih. Le zdravi morava ostati. Po letu 2003 sva imeli krizo, vendar sva se pobrali. Letos sva še posebno trdo delali in rezultati so vidni," je povedala Venus Williams, ki je med teniške profesionalke zajadrala pri 14 letih in bila že na svojem prvem turnirju WTA tik pred senzacijo, kajti Arantxo Sanchez Vicario, takrat eno najboljših igralk na svetu, je na turnirju v Oukladnu pripeljala tik pred poraz, a se je Španka izvlekla. Njena pot se je od takrat naprej strmo vzpenjala, med članicami pa se ji je kmalu pridružila Serena. Počasi sta lezli pri vrhu, svet pa sta nase opozorili že kot najstnici, ko sta živahno poskakovali po igrišču in zanimanje zbujali tudi zaradi prav posebnih pričesk.

Največji skupni uspeh sta dosegli leta 2000, ko sta med dvojicami v Sydneyju postali olimpijski prvakinji. Med dvojicami sta slavili tudi letos v Wimbledonu, uspeha iz Avstralije in Anglije pa bosta skušali ponoviti avgusta na olimpijskih igrah v Pekingu. "Upava na novo zlato, zmagati bova skušali tudi na odprtem prvenstvu ZDA v New Yorku. V dvojicah radi igrava, kajti sva povezani in spremljava druga drugo. Nikoli ne bom pozabila, ko je Serena na enem od turnirjev gledala mene in pozabila, da tudi njo čaka dvoboj. Deset minut pred začetkom je vstala s tribune in odhitela na igrišče, kjer jo je čakala tekmica," je anekdoto razkrila Venus Williams, ki je z 208 km/h hitrim začetnim udarcem postavila rekord turnirja v Wimbledonu.