V času po sezoni, ko v prestolnici primanjkuje atraktivnih tekem, je GBL prava osvežitev na slovenski košarkarski sceni. Pa tudi paša za oči. Koši, doseženi s hrbtne strani table, zabijanja, alley-loopi, padci, ki se zaradi grobe podlage skoraj vedno končajo s krvavim prizorom, ter seveda obvezna komentiranja s strani igrišča marsikoga spomnijo na tiste (stare dobre) čase, ko se je "na betonu" samoiniciativno zbralo tudi po pet ali šest ekip in se fanatično borilo za vsako žogo. No, primerjava zaradi igre pet na pet vendarle ni možna, pa tudi zakoni ulice so nadzorovani, in sicer z dvema sodnikoma. Košarkarji igrajo na dva koša, nastopajo pa lahko le prijavljene ekipe. In kakšna imena imajo! Panterji, Astronavti, Zlikovci, da ne naštevamo naprej. V moštvih včasih lahko zasledimo tudi košarkarje iz najmočnejših slovenskih lig ali celo mednarodne lige NLB. V letošnji sezoni je bilo mogoče opaziti Simona Finžgarja, ki je igral za Koper, Dejana Mlakarja (Geoplin Slovan), Uroša Niniča, ki je Postojno pomagal popeljati iz 1. B nazaj v prvo slovensko ligo idr. Hkrati je veliko takšnih, ki so bili nekoč aktivni.

V GBL igrajo po ligaškem sistemu vsak z vsakim, nato pa so na vrsti četrtfinalne tekme (prvi z osmim, drugi s sedmim...). Sledita polfinalna obračuna ter tekmi za prvo in tretje mesto. Liga se seli iz kraja v kraj (Kolezija, Zelena jama, Trnovo, Nove Jarše,...), največje težave pa organizatorjem povzroča vreme. Če namreč dežuje, se posamezni krog oziroma turnir prestavi.

Finale letošnje serije je bil v Zeleni jami v Ljubljani. Z 59:48 je slavilo moštvo TNT, ki je premagalo aktualne prvake Astronavte. Najboljši strelec pri zmagovalcih je bil Simon Finžgar z 19 točkami, pri poražencih pa Blaž Lobe s 14. Tekmo sta si ogledala tudi Radovan in Erazem Lorbek. Slednji je prišel spodbujat svoje nekdanje soigralce ter bratranca. V tekmi za tretje mesto so bili od ekipe Tigri boljši košarkarji iz Fužin. Zmagovalec v metanju trojk je postal Borut Štrukelj (Astronavti), ki je v finalu zadel vseh pet metov, naziv MVP finala pa si je prilastil Gianpaulo Zore (TNT). Do naslednje sezone pa bo v spominu obvezna himna, ki je prihajala iz zvočnikov: pesem Elvisa Presleya "... in the ghetto."