V dramatični in vrhunski teniški predstavi, v kateri je uživalo 15 tisoč gledalcev na centralnem igrišču Wimbledona (redna cena vstopnic je bila sto evrov), je imel Rafael Nadal sicer zmago v žepu že po treh nizih. Vodil je z dve proti nič (6:4, 6:4) in v podaljšani igri tretjega niza pred servisoma Rogerja Federerja zaostajal za točko (6:5), ko se je Federer dobesedno pobral od mrtvih. Podaljšano igro in s tem niz je dobil ter zmagal tudi v naslednjem nizu.

Peti, odločilni niz je sicer bolje začel Federer, vendar je Nadalu, ki je cel dvoboj vztrajal pri svojem načrtu: igri z osnovne črte in serviranju na backhand stran Federerja,  uspelo vzpostaviti ravnovesje na igrišču in je na koncu slavil. Podaljšana igra tretjega niza se je končala z rezultatom 9:7. Federer je sicer imel match point pri rezultatu 6:5, vendar je žogo zapravil. Dvoboj je bil zaradi dežja kar dvakrat prekinjen, malo pa je manjkalo, da bi bil zaradi teme prekinjen še tretjič in bi se srečanje nadaljevalo danes.

Rafael Nadal je tako prekinil zmagoviti niz Rogerja Federeja, ki je Wimbledon osvojil petkrat in je letos naskakoval šesto zmago, s čimer bi se še bolj zapisal v teniško zgodovino. Slednji je poraz komentiral z besedami: "To je bil moj najtežje izgubljeni dvoboj doslej. Rafa je zaslužil zmago. Igral je preprosto fantastično."