"Optimistično vstopamo v predvolilno kampanjo, saj veliko ljudi, celo več, kot smo pričakovali, v nas vidi neko alternativo, dodatno izbiro in vsebino in tisto politično silo, ki lahko politiko vrne med ljudi," je dejal prvi mož stranke in zagotovil, da z njihove strani kampanja zagotovo ne bo umazana.

Velikih finančnih sredstev za drago in razkošno kampanjo nimajo, pa tudi če bi jih imeli, se jim to po Golobičevih besedah ne bi zdela primerna poteza. Kot je dejal, v Zaresu stavijo predvsem na verodostojne kandidate in neposredni stik z volivci na terenu ter na interaktivne razprave preko svoje spletne strani, kjer že več mesecev intenzivno odpirajo različne teme.

Na vprašanje, kaj stranka pričakuje na volitvah, je Golobič odvrnil, da je njihov realen cilj tisto, kar jim trenutno kažejo javnomnenjske raziskave. Podpora stranki po njegovih besedah počasi in konstantno narašča, zato verjame, da bodo po volitvah lahko postali pomembna sila v slovenskem političnem prostoru.

"Z našega vidika bi bilo za nas kot novo stranko najboljša izbira kakšen mandat preživeti v opoziciji, po drugi strani pa se zavedamo odgovornosti in pričakovanja ljudi, da bo po volitvah prišlo do spremembe. V Zaresu smo prepričani, da je sedanjo oblast potrebno zamenjati, a samo zamenjava ne bo dovolj. S svojo vsebino zato želimo prispevati k temu, da bo izpolnjen tudi drugi pogoj za spremembe, drugačno politiko, ki ne bo ljudi delila na naše in vaše," je dejal prvi mož stranke Zares - Nova politika.

Golobič je še povedal, da bo dokončna lista njihovih kandidatov na jesenskih volitvah znana nekje v drugi polovici julija, potrjena bo sredi avgusta, bodo pa na njej sedanji poslanci stranke ter še nekateri ugledni Slovenci, s katerimi se trenutno dogovarjajo in bodo za marsikoga pomenili presenečenje.

Sicer pa se v Zaresu strinjajo s stališčem predsednika republike Danila Türka, da sredi kampanje ne bo podpisal imenovanja novih veleposlanikov. Po njegovih besedah aktualna oblast dela enako napako kot pred leti Bajukova vlada, saj pred volitvami brez posebne potrebe vleče kadrovske poteze na področju, ki ne bi smelo biti politično obarvano.

Golobič se je dotaknil tudi sodniške stavke in povedal, da se sodniki za to obliko protesta niso odločili čez noč in bi jo po njegovem mnenju hitro zaključili, če bi na drugi strani imeli sogovornika, ki bi jim priznal načelni ustavni položaj, saj je bil ta v iztekajočem se mandatu izrazito načet.

"Zadnji primer je petkov komentar notranjega ministra o odločitvi konkretnega sodnika, kar je za nas škandal brez primere. Javni funkcionar, še posebej minister za notranje zadeve, bi se moral absolutno vzdržati kakršnegakoli komentarja o odločitvah sodišča in ravno tu se kaže nekakšen nerazumen in aroganten odnos sedanje vlade do sodne veje oblasti, na kar je že večkrat opozarjal tudi predsednik republike," je dejal Golobič in omenil tudi nespoštovanje odločb ustavnega sodišča.

Predsednik stranke Zares je ob tem dodal, da jih takšne poteze vladnih predstavnikov le še utrjujejo v prepričanju, da so spremembe nujne, obenem pa dejanja ministrov jasno kažejo, da bi bilo sodelovanje njihove stranke s sedanjo vladajočo stranko in ministri, kot je sedanji notranji minister, nemogoče.