V predstavitvi programa članicam in članom konference je nekdanji guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari dejal, da je cilj stranke uravnotežen in sonaraven razvoj z upoštevanjem okolja in ljudi. Zavzel se je za hitrejši umik države iz gospodarstva, modernizacijo javnih služb, kot so zdravstvo, šolstvo in kultura, ter za večjo učinkovitost in profesionalnost državne uprave.

Po Gasparijevih besedah bi se morala država umakniti iz aktivnega upravljanje podjetij, ki imajo zasebne solastnike in delujejo na trgu, ter naj zgolj "skrbi za premoženje in z njim umno gospodari". Prepričan je tudi, da Slovenija nima strateških odločitev na področju prometa, energetike in telekomunikacij. Glede prometa meni, da bi se morali zgledovati po Nizozemski, glede energetike se je zavzel za samooskrbo Slovenije, glede telekomunikacij pa meni, da bi bilo najbolj ustrezno partnerstvo med zasebnim in državnim sektorjem.

*** VIDEO: Pahor: Nikoli nisem izjavil, da je Delo favoriziralo stranko Zares ***

Po Pahorjevih besedah alternativni vladni program SD predstavlja zaokroženo vizijo teh sprememb. "Da bi to vizijo uresničili, je po našem mnenju seveda najprej pomembna sprememba oblasti," je poudaril. Dodal je, da si želi, da bi ljudje ta vladni program sprejeli kot dodaten motiv in navdih, da njegovi stranki zaupajo mandat za sestavo vlade.

Vendar sprememba oblasti, tako Pahor, ni cilj sam zase. "Je edini možni način, da se v slovenski politiki spremeni nekaj temeljnih vzorcev, ki so se doslej izkazali za konceptualno oviro stremljenju Slovenije, da se dolgoročno uvrsti med najbolj konkurenčne in solidarne družbe razvitega sveta".

Predsednik SD je povedal, da Socialni demokrati ne ocenjujejo obstoječih razmer kot kriznih, v katerih se je treba odločati za revolucionarne preobrate. Dodal pa je, da se je v času prejšnjih in sedanje vlade "zgostilo tudi nekaj temeljnih problemov, ki jih presojamo kot probleme strateškega pomena".

*** VIDEO: Prvak opozicije Borut Pahor o lovu na tajkune ***

Po Pahorjevem mnenju je takšen problem prevelika vloga politike v slovenski družbi. "Njena moč je prevelika, njena kreativnost pa je premajhna," je prepričan. Socialni demokrati vidijo premostitev te ovire v ustvarjanju pogojev za večjo avtonomijo in odgovornost družbenih podsistemov, je pojasnil predsednik SD. Obenem je dejal, da bodo skušnjave, da bi delovali po starem vzorcu, silovite.

Predsednik SD je opozoril, da najava sprememb ni nekaj, kar bi avtomatično pri ljudeh vzbudilo upanje. "V tej deželi živijo ljudje, ki so jim spremembe prinesle spremembe na slabše," je zatrdil in poudaril, da je zato zelo pomembno, "kako upravljati s spremembami".

*** VIDEO: Mitja Gaspari bo, če bo SD na volitvah zmagala, podpredsednik Pahorjeve vlade ***

"Ustvariti želimo pogoje, da se bo Slovenija kljub pričakovanim manj ugodnim globalnim gospodarskim okoliščinam vsestransko modernizirala in se po kazalcih gospodarskega razvoja in socialne varnosti približevala najbolj razvitim," je pojasnil Pahor.

Prepričan je, da bi se morala volilna kampanja sukati okoli vprašanja, "komu velja zaupati preudarno upravljanje z gospodarskimi in socialnimi ter drugimi spremembami". Dodal je, da je ključni izziv prihodnjega razvoja Slovenije zagotavljanje dinamičnega ravnovesja med ekonomsko, zaposlitveno, socialno in okoljsko politiko.

Pahor se je tudi zavzel za postopen in transparenten umik države iz podjetij. Ob tem je dejal, da so odgovorne javne finance pogoj stabilne rasti in da gospodarska rast ni izključni cilj politike njegove stranke.

Predsednik SD je tudi napovedal okrepitev moči in položaja neodvisnih institucij ter prenos nekaterih nadzornih funkcij države na neodvisne nadzorne institucije in okrepitev položaja neodvisnega organa za boj proti korupciji. Prav tako je dejal, da se bodo SD zavzemali za skladen razvoj Slovenije, davčne spremembe, investicije v tehnološke preboje ter modernizacijo zaposlitvene politike "za doseganje prožne varnosti".

Dejal je tudi, da Socialni demokrati načrtujejo ukrepe za moderno socialno državo, ki bo zagotavljala večjo blaginjo za vsakogar in večjo pravičnost pri delitvi rezultatov gospodarske rasti. "Minimalno plačo bomo dvignili na raven, ki bo zagotavljala pokrivanje minimalnih življenjskih stroškov," je zatrdil.

"Ne morem vam obljubiti, da bomo na teh volitvah zmagali," je poudaril. Dodal je, da je tisto, kar lahko obljubi stranki, da bo storil vse, kar je v njihovi moči, da "v duhu visokih standardov politične kulture pojasnimo ljudem, zakaj nam gre, zakaj je naš uspeh tudi njihov uspeh, in da mobiliziramo vse razpoložljive sile, da jih pridobimo za našo podporo".