Poslanci LDS, SD, Zares in SNS so namreč na ustavno sodišče vložili zahtevo za oceno ustavnosti 82. člena zakona o volitvah v DZ ter predlagali, naj sodišče sporno določbo zadrži, ob tem določi tudi način izvršitve te odločitve. 82. člen omenjenega zakona sicer določa, da se volivcem, ki nimajo stalnega prebivališča v Sloveniji in so vpisani v evidenco volilne pravice, pošlje prazna glasovnica s priloženo volilno karto.

Pobudniki ustavne presoje menijo, da je ureditev glasovanja v tujini po pošti protiustavna, ker od državnih organov zahteva, da morajo volivcem s stalnim prebivališčem v tujini poslati volilno gradivo brez preverjanja obstoja volilne pravice in naslova stalnega prebivališča. Kot so še zapisali pobudniki ustavne presoje, je zakonodajalec s tem kršil 1. člen ustave, saj brez poštenih in preglednih volilnih postopkov ni mogoče govoriti o demokratični državi. Poslanci zato predlagajo, da ustavno sodišče razveljavi omenjeno določbo, še prej pa zadrži njeno izvrševanje.

Ustavni sodniki menijo, da bi imelo zadržanje izvršbe zakona še več slabih posledic

Ustavno sodišče, ki je danes odločalo o zadržanju omenjene določbe, pa je tehtalo med škodljivimi posledicami, ki bi nastale, če bi na podlagi izpodbijanih določb prišlo do volitev po pošti iz tujine, in na drugi strani posledicami, ki bi lahko nastale zaradi zadržanja izpodbijanih določb.

Če bi se izpodbijane določbe v ustavnosodni presoji izkazale za neskladne z ustavo, bi to na eni strani lahko povzročilo škodljive posledice pri izvrševanju volilne pravice volivcev s stalnim prebivališčem v tujini. Vendar bi zadržanje izpodbijane ureditve ob že razpisanih volitvah na drugi strani povzročilo, da ti volivci na njih sploh ne bi mogli sodelovati, s tem pa bi jim bila odvzeta volilna pravica, ugotavlja ustavno sodišče.

Ustavno sodišče zato ocenjuje, da škodljive posledice, ki bi jih povzročilo zadržanje izvrševanja izpodbijane ureditve, pretehtajo nad morebitnimi škodljivimi posledicami, ki utegnejo nastati, če se bo izkazalo, da so določbe neustavne. Glede na to je ustavno sodišče odločilo, da se predlog za začasno zdržanje izpodbijane ureditve zavrne. Pri tem je dodatno upoštevalo tudi dejstvo, da so volitve v državni zbor že razpisane in da roki za volilna opravila že tečejo.