Če se katerikoli medicinski specialist pribori mesto znotraj peterice medicinskih spremljevalcev, ki bo slovenski reprezentanci po posebnem obračunu kvot nudila pomoč na olimpijskih igrah, je to velik prestiž. Če se košarkarji ne bodo uvrstili v Peking (če se bodo, bo na Kitajsko odpotoval dr. Slobodan Macura), vse kaže, da med peterico izbrancev, ki jih določi Olimpijski komite Slovenije (OKS), ne bo nobenega ortopeda ali travmatologa. Torej specialista, ki ima opravka s približno 80 odstotki vseh športnih poškodb (skelet, mišice, vezi).

Zgodba se je začela zapletati prejšnji teden, ko je priznani slovenski ortoped Rasto Stok, sicer že udeleženec poletnih olimpijskih iger, s pismom obvestil Atletsko zvezo Slovenije, da zapušča atletske vrste ter ukinja storitve slovenskim atletom in atletinjam. Koliko je Rasto Stok pripomogel pri vrhunskosti slovenskih uspehov, vedo povedati številni atleti. Naj izpostavimo le tri najboljše - Jolando Čeplak, Marijo Šestak in Primoža Kozmusa.

Atletska zveza Slovenije, ki na zadnjih olimpijskih igrah dosega najbolj odmevne rezultate slovenskih odprav, se je odločila za drugačno pot in v svoje vrste privabila Jureta Šorlija - pulmologa s športnimi izkušnjami, ki je v preteklosti že sodeloval s smučarskimi tekači in biatlonci. AZS bo Šorlija tudi predlagala za uradnega spremljevalca atletske reprezentance, kar bo OKS bržčas potrdil.

Imen zdravniške peterice v Pekingu nam Jani Dvoršak, sekretar odbora za vrhunski šport pri Olimpijskem komiteju Slovenije, ni zaupal. Dejal je, da je tema vroča ter da bo vse znano še ta teden. Medicinsko osebje proceduralno določi zdravniška komisija OKS, ki jo vodi ortoped Vinko Pavlovčič. Potrdi jo odbor za vrhunski šport, dokončno pa "požegna" izvršni odbor OKS, ki se bo sestal 15. julija.

"Naš temeljni princip je, da določimo ekipo na osnovi predlogov panožnih zvez. Naša naloga je, da skušamo čim bolj racionalno upoštevati želje. Seveda pa imajo določeni športniki prednost. Praksa je tudi, da imajo ekipni športi svojega zdravnika, kot so ga imeli rokometaši v Sydneyju in Atenah. Naj ob tem poudarim, da so vsi člani medicinskega osebja na razpolago vsem članom delegacije," je pojasnil Jani Dvoršak.

Na vprašanje, če je možno, da v Pekingu med peterico ne bo nobenega ortopeda ali travmatologa, je Dvoršak sprva odgovoril, da je Macura travmatolog. Kaj pa če se košarkarji ne bodo uvrstili na olimpijske igre? "Ne bomo posegali v predloge panožnih zvez, četudi med medicinskim osebjem ne bo ortopeda ali travmatologa. Sicer pa ima olimpijska vas svojo polikliniko, ki je osemkrat bolje opremljena od Kliničnega centra. Slovenija bo imela v vsakem primeru specializirano medicinsko ekipo, ki bo lahko vsakemu športniku zagotovila popolno zdravljenje," je odgovoril Dvoršak ter pristavil: "Zasledil sem pismo dr. Rasta Stoka. A kar se dogaja znotraj atletske zveze, naj rešijo sami. Atletska zveza je sprva poslala prošnjo za tri zdravnike, a smo jim odgovorili, da lahko izberejo le enega in tako so tudi storili."

Očitno je torej, da sistem izbire medicinskega osebja ni optimalen, a je legitimen. Tako za OKS kot ves slovenski šport in javnost bi bilo najbolje, če bi se v Peking uvrstili košarkarji. Slovenska odprava bi imela v tem primeru med medicinskim osebjem vsaj travmatologa, ki bi bil sicer zelo zaseden že s košarkarsko reprezentanco, tako da je vprašanje, koliko časa bi imel za druge športnike. A če se košarkarska piramida, ki se je začela rušiti s poškodbami nekaterih nosilcev igre, poruši, bo tako imenovana ortopedska zgodba še zanimivejša.