Policija je potrdila, da je v zaključni akciji zaradi suma storitve kaznivega dejanja s področja gospodarskega kriminala in korupcije pridržala dve osebi. Po naših informacijah gre za zlorabo položaja. Ob tem velja opozoriti, da je bil Penko še februarja letos, ko so kriminalisti prvič pridržali Zidarja, član posebne tožilske skupine, ki je preiskovala gradbince. Včeraj nam ni uspelo izvedeti, ali kriminalisti Penka sumijo morebitnega odtekanja informacij v zadevi Čista lopata.

Čeprav naj bi kriminalisti Zidarja po prvotnih informacijah pridržali zaradi domnevno spornega nakupa nekdanjega počitniškega doma v lasti SCT v Fiesi, Zidarjev zastopnik Aleksander Čeferin včeraj še skoraj tri ure po aretaciji z njo - za razliko od novinarske ekipe nacionalke - ni bil uradno seznanjen, v Moste pa se je odpravil šele okrog osme ure zvečer. "Zagotovo pa razloga za aretacijo nista kontrolni stolp ali Fiesa, ker sta obe zadevi že na sodišču. Tudi Durs se še ni odločil glede pritožbe SCT na odločbo o odmeri plačila DDV," je za Dnevnik povedal Čeferin. Kriminalisti naj bi zapečatili tudi Zidarjev avtomobil, BMW 760.

Več virov nam je včeraj namignilo, da gre iz samega kraja Zidarjeve aretacije - poslovna stavba SCT v Zupančičevi jami - sklepati, da so kriminalisti lastniku največjega slovenskega gradbenega podjetja bodisi sledili bodisi prisluškovali njegovim telefonskim pogovorom. Nova aretacija Zidarja sicer sovpada z zadnjimi zmagami SCT na več Darsovih razpisih, domnevno tudi pri 96 milijonov evrov "težki" gradnji predora Markovec. Če bo Zidar v pridržanju ostal vseh zakonsko dovoljenih 48 ur, se zagotovo ne bo mogel udeležiti torkovega slovesnega odprtja predora Šentvid, ki ga je gradil SCT.

Tudi Boštjana Penka so kriminalisti po naših informacijah aretirali na območju Ljubljane.

sodnik-okrožno drž. sekretar na prav. min., šef protikorupcijskega urada in državni tožilec.